marți, 23 ianuarie 2018

TOATE PODOABELE PĂLESC


TOATE  PODOABELE  PĂLESC

Colocviu – Silvia Zabarcencu – Radu Beligan – Jimmy Ragdol – Ion Soare – KSL Cătălin


Eminescu – Bhagavad Gita – Filocalia sunt cuvintele-cheie ale Colocviului. O nouă versiune românească a GitaCântecul Căruțașului Divin – a fost primită deja în India în decembrie trecut, actualizând corespunderi între Krishna și Eminescu, printre care sacralitatea luptei.
Grație tinerilor Bianca Michi și Cristian Nema vom face cunoștință și cu imaginarul muzical eminescian, via Pheonix, mentorați de Nicu Covaci, cu două zile înainte, la palatul Noblesse. Puși Dinulescu se întreabă unde este statuia lui Eminescu. Ca în telepatie, morala creștină prin Eminescu ni se amintește de către Aurelia Bălan-Mihailovici. Întors din China și SUA, medicul scriitor Corneliu Zena va rosti în aromână  Eminescu. Isabela Vasiliu-Scraba își poartă hermeneutica în culisele Filocaliei Românești. 
Aniversăm, în ianuarie pe Nicolaus Olahus – 450 de ani de la moarte -, 400 de la nașterea lui Murillo, 200 de la scrierea romanului Frankenstein.
  

Lansarea Albumului COLOCVII  PORTRETE

Intervenții

George Anca: Eminescu și Bhagavad Gita
Puși Dinulescu: Unde este statuia lui Eminescu
Isabela Vasiliu-Scraba:  În culisele Filocaliei românești
Aurelia Bălan-Mihailovici: Eminescu și morala creștină  
Ksl Cătălin: Eminescu în biserici
Corneliu Zeana: Eminescu în aromână
Viorel Speteanu: Moartea lui Mircea cel Bătrân 
Mircea Coloșenco:  Nicolaus Olahus 
Bianca Beatrice Michi: Frankenstein  de Mary Shelley.  


Teatru de poezie: Bianca Michi Nema, Silvia Zabarcenco, Liana Nicolae, Gabriela Tănase, Vali Pena, Vasile Menzel, Gheorghe Dănilă, Puși Dinulescu, Sorin Stratilat, Ștefan Opreanu

Portrete: Cristian Radu Nema




Coordonator: Dr. George Anca 


SILVIA ZABARCENCU

Suntem preveniți că acest articol este „ strict secret”. OK! Dacă-i așa, atunci citiți-l și nu-l dați mai departe.
Desecretizat rămâne EMINESCU : „Privitor ca la teatru / Tu în lume să te-nchipui; / Joace unul și pe patru, / Totuși tu ghici-vei chipu-i, / Și de plânge, de se ceartă, / Tu în colț petreci în tine / Și-nțelegi din a lor artă / Ce e rău și ce e bine. // (...) Căci acelorași mijloace / Se supun câte există, / Și de mii de ani încoace /  Lumea-i veselă și tristă; / Alte măști, aceeași piesă, / Alte guri aceeași gamă, / Amăgit atât de-adese / Nu spera și nu ai teamă.”(GLOSSĂ)


RADU BELIGAN

Note de insomniac



            În ciuda diferenţei de vârstă dintre noi, Victor Eftimiu mi-a acordat prietenia        lui, mai ales după ce am jucat rolul vagabondului din "Omul care a văzut       moartea".

Făceam deseori vacanţele împreună la mare şi ne pierdeam în lungi discuţii peripatetice, el în plina facondă, eu fermecat de erudiţia lui în multe domenii.

O dată, la Constanţa, ne-am oprit în faţa unei vitrine în care erau expuse vreo douăzeci de busturi în miniatură ale lui Ovidiu, exilatul de la Tomis. Nişte orori din ghips, trase în serie. Peste grămada de busturi kitsch, un anunţ scris cu litere mari preciza: "OVIZI, 6 lei bucata". 

Îmi amintesc explozia de râs pe care ne-a stârnit-o acest plural stupefiant şi de aici, consideraţiile de ordin lingvistic. În fond, negustorul făcuse o analogie: GUVID - GUVIZI, OVID – OVIZI...

Eftimiu, care se născuse în Boboştiţa din Epirul albanez şi n-a ştiut până la şapte ani, nici o boabă românească, era pasionat să descopere originea unor cuvinte şi deţinea secretul multor etimologii neaşteptate.

De pildă, îmi spunea el, cuvântul săndulie, cu care oltenii numesc covoraşul de lângă pat, vine de la franţuzescul "descente du lit". Cine şi-ar fi închipuit că atât de neaoşul mujdei vine tot din franceză: mousse d'ail (adică spumă de usturoi)?

Cuvântul mişto, revendicat de ţigani, derivă, după Eftimiu, de la sintagma nemţească "mit stock", adică "cu baston", ceea ce înseamnă cineva de condiţie bună. Un tip cu baston e un tip mişto!

Tot din germană ne vine şi cuvântul şmecher. Boierii olteni care aveau podgorii, îmi explica Eftimiu, au angajat specialişti în degustarea vinurilor. În germană, schmecken înseamnă a avea gust, a fi bun la gust. Omul care făcea operaţia era un şmecher, adică un specialist pe care nu-l puteai păcăli cu un vin prost. De aici, prin extensiune, un individ isteţ, imposibil de tras pe sfoară.

Cu totul neaşteptată este originea altor două cuvinte a căror etimologie o descoperise Eftimiu. E vorba de paţachină şi joben. Dicţionarul ne spune că paţachina e planta numită în latineşte Rubia tinctorum, dar nu ne arată că tot paţachină se spune şi unei femei de moravuri uşoare. Care e rădăcina acestei paţachine? În Bucureşti, exista pe vremuri un vestit mezelar pe nume Paţac. Fratele acestuia a fost cel dintâi care a deschis în România un "şantan" pe bulevardul Elisabeta, importând de la Viena nişte fete vesele care circulau seara pe bulevard în faţa "instituţiei", ca să atragă clientela. Acestea erau "fetele lui Paţac", adică paţachinele...

În ce priveşte cuvântul joben, multă lume se întreabă de ce acest soi de pălărie e desemnată în toate limbile cu cuvinte care indică forma ei (în franceză haut-de-forme, în engleză top hat, în germană zylinder, în italiană cilindro, limba română fiind singura în care numele înaltei pălării are cu totul altă denumire, afară de aceea populară de "ţilindru". Explicaţia este simplă: cel ce a introdus în Bucureşti prestigiosul acoperământ era un negustor francez care avea magazinul pe Calea Victoriei şi se numea Jobin.

Tot Eftimiu mi-a revelat că, în limba engleză, animalele comestibile au două nume, un nume când sunt moarte şi un alt nume când sunt vii.

Boul se cheamă ox când e pe patru picioare, iar când e tăiat se cheamă beef. Viţelul viu se cheamă calf, mort se cheamă veal. Porcului i se spune pig, când e viu şi pork când e mort. Oaia este sheep când trăieşte şi când moare, devine mutton.

De ce? Fiindcă în Anglia, începând cu secolul al XIII-lea, paznicii de turme au fost întotdeauna nemţi: ox, sheep, calf, pig. În vreme ce bucătarii au fost totdeauna francezi: veau - veal; porc - porc; mouton - mutton; boeuf - beef!Interesant, nu ?

JIMMY RAGDOL

Genetică

Nu pot să cred că există asemenea reguli stricte, dar mă amuză:
Lucruri interesante din lumea geneticii
1. Intelectul nu se transmite de la tată la fiu. Dacă sunteți geniu, atunci fiul dvs. 100% nu va moșteni aceste gene.
2. Idiotismul nu se transmite de la tată la fiu. Dacă sunteți cretin, atunci fiul dvs. nu va fi la fel!
3. Intelectul se transmite doar de la tată la fiică. Și doar pe jumătate.
4. Bărbatul poate moșteni intelectul doar de la mama sa, pe care ea, la rândul ei, l-a moștenit de la tatăl său.
5. Fiicele geniilor vor fi inteligente doar pe jumătate ca tații lor, dar fiii lor vor fi genii. Dacă tatăl lor este prost, fiicele vor fi pe jumătate proaste în comparație cu tații lor.
6. De aceea aproape nu există femei genii, la fel cum nu există femei total idioate. Dar bărbați-genii și bărbați-proști sunt foarte mulți. De aici și generația păgubașă de alcoolici, mame singuratice, dar și laureați ai premiului Nobel (aproape toți bărbați).
Concluzii pentru bărbați:
1. Pentru un pronostic al capacităților intelectuale ale fiului privește la tatăl soției tale (dacă este academician-pe drept merit, fiul tău va fi la fel de deștept).
2. Fiica ta va moșteni jumătate din intelectul tău. Dar și jumătate din idiotism. Intelectual va fi mai aproape de tine. Fiul ei va moșteni toate capacitățile tale intelectuale. Vrei urmași deștepți, visează să ai o fiică.
3. Capacitățile tale intelectuale sunt moștenite de la mamă, mai bine zis de la bunic.
Concluzii pentru femei:
1. Fiul tău, intelectual, este sosia tatălui tău.
2. Fiica ta va fi educată ca tine, dar capacitățile sale intelectuale vor fi ca ale tatălui ei. Fiii ei vor fi sosiile intelectuale ale soților tăi.
Există părerea că, majorarea speranței de viață depinde de faptul că oamenii bătrâni acum trăiesc mai mult ca înainte. Dar nu este așa!
Cea mai importantă consecință strategică, care schimbă viitorul omenirii ca urmare a majorării speranței de viață nu este faptul că bătrânețea acum este mai durabilă, ci faptul că bătrânețea începe mai târziu.
Pentru cei care astăzi au 40, 50, 55 de ani bătrânețea va începe la 75-80 de ani. Cu aproape 25 de ani mai târziu, decât generația părinților noștri.
Până nu demult viața unui om era împărțită în 3 perioade: tinerețea, maturitatea și bătrânețea. În prezent „maturitatea” durează până la 50 de ani, după care începe o nouă etapă specială.
Ce știm despre această perioadă?
Durează aproape 30 de ani – de la 50 până la 75.
Spre deosebire de trecut, capacitățile intelectuale și fizice ale omului rămân la același nivel ca în tinerețe, iar în unele cazuri aceste capacități sunt mai bune.
Este perioada unei vieți calitative, deoarece combină sănătatea, puterea și experiența. Conform unor statistici, cea mai fericită perioadă a vieții acum este aproximativ la 65 de ani.
Cei care astăzi au 55-65 de ani, trăiesc această perioadă primii în istoria omenirii.
În următoarele decenii persoanele de 50-75 de ani vor fi cel mai mare grup pe planetă.
Viața după 50 de ani se deosebește de cea anterioară prin faptul că nimeni nu ne învață cum să trăim după 50 de ani!
În pruncie suntem pregătiți pentru copilărie, în copilărie – de tinerețe, iar în tinerețe petrecem zeci de ore pregătindu-ne pentru încercările serioase ale vieții. 
Și doar la 50 de ani ajungem fără vreo viziune cum și pentru ce să trăim mai departe.
Nu este surprinzător. Pentru generația părinților noștri 50 de ani era vârsta când oficial se începea bătrânețea.
Programul de viață, pe care îl urmăm cu strictețe pe parcursul vieții, este modelul impus de către generațiile anterioare. Mai exact, acele generații au creat filme, cărți, sisteme de învățământ, care în copilărie și tinerețe ne-au format.
Generațiile anterioare nu aveau nici o viziune despre viața de după 50, pentru că nu exista nici o viață după 50.
Conform statisticii pentru cei care acum au 50-55 de ani, bătrânețea va începe nu mai devreme de 75-80 de ani. Ni s-au făcut cadou 20-25 de ani (!) de viață activă și plină de evenimente. Însă nimeni nu ne-a învățat cum să trăim această perioadă.
După 50 de ani în viață se produce o schimbare frumoasă, avem timp, sănătate, puteri, libertate, experiență, iar până la bătrânețe, conform calculelor moderne, mai avem un sfert de secol!
Nu pierdeți acest timp în zadar. Veți regreta!
Dacă aveți peste 50 de ani, totul este posibil: hobby-uri, bucurii și impresii, călătorii noi, o carieră nouă, o dragoste nouă.
Calitatea acestor impresii este mult mai mare decât toate experiențele din tinerețea furtunoasă, plină de greșeli sau maturitatea plină de obligații.

ION SOARE

Adina Dumitrescu

ADINA? A murit cum se moare de obicei; concret: de ficat.Cred că n -a avut suficientă voinţă

ca să se lase de fumat (fuma enorm!) şi de cafele; plus supărările de tot felul, singurătatea,


frustrările . . . Trebuia să ne întâlnim pe 1 Decembrie, acasă la ea, şi să-i sărbătorim - fără prea 

mare fast - aniversarea Zilei de naştere. Când i-am telefonat, mi-a răspuns din spital; avea un

ton şi un tonus  de fericire, aproape euforice, mi-a mărturisit că a primit o sumedenie de vizite

(n.n., I.S.: printr-o logică întoarsă, unii oameni îşi aduc aminte de semenii lor în momente grele/

dificile ale acestora!). "Când îţi dă drumul?" - am întrebat-o, crezând, după tonul ei, că s-a refăcut.

În curând ! - mi-a răspuns. Fiindcă nu voiam s-o vizitez la spital (din motive pe care le

intuieşti), i-am spus - de două sau chiar de trei ori! - să-mi dea un  semn când ajunge acasă, 

Văzând că nu primesc niciun semn de viaţă de la ea, după vreo trei zile i-am telefonat din nou: era

tot la spital şi îmi vorbea cu un ton obosit peste măsură (i-am şi spus-o!)". Când pleci acasă?" 

- am întrebat-o, ca să replanificăm ziua întâlnirii, "Peste două-trei zile!". N-am primit 

semnul aşteptat. A treia zi, o cunoştinţă comună m-a anunţat că s-a prăpădit . . . 

La invitaţia părintelui State, eu i-am rostit necrologul. Din partea fostelor colege, au fost 

prezente la în mormântare Jeni şi Coca - două din fetele preotului Marin Creangă (cel puţin, 

pe ele le-am (re)cunoscut!). A fost o Femeie, un Om, şi o Scriitoare de excepţie. 

Requiescat in pace! 

Îţi repet mesajul pe care ţi l-am trimis la puţin timp după aceea:

Dragă GEORGE,

Te-am sunat pe mobil, dar n-ai răspuns, iar la Bucureşti nu am avut Internet. Tocmai m-am întors la "bază",  de vreo oră.  Poate  n-ai aflat, s-a prăpădit Adina (Dumitrescu). Fie-I ţărâna uşoară, că nu era fată rea şi avea talent literar berechet! Aşa cum ţi-am mai spus cu ocazia acelui volum de versuri, în alte timpuri şi în alte condiţii, ar fi fost considerată printre scriitorii reprezentativi ai  zonei şi ai ţării (părerea mea!). Pe tine te-a înţeles
destul de bine şi te aprecia foarte mult. Eu m-am întors de la Bucureşti special ca s-o conduc şi eu
pe ultimul drum. Înmormântarea va fi mâine, duminică - 17 decembrie a.c., la
(biserica şi) cimitirul "Sf. Ion" din Râmnicu-Vâlcea ("peste pod").
Dacă nu poţi veni, te rog să scrii ceva sau s-o menţionezi cumva
într-un spaţiu public cultural-scriitoricesc.
Era născută pe 1 Decemb rie 1944,
tocmai împlinise 73 ani. A fost mulţi ani profesoară de Ştiinţele
naturale şi Biologie la Şcoala generală din Ruda ta, a noastră.
Doamne-ajută! Ion S.   



Astăzi, 22 ianuarie 2018, credincioșii ortodocși îi cinstesc pe Sfântul Apostol Timotei, luminătorul cel luminat de razele Duhului, alergător peste tot pământul, și pe Sfântul Mucenic Anastasie Perșul.
   Sfinte Apostole Timotei, roagă-te să se dăruiască mare milă sufletelor noastre!

Astăzi, îl cinstim pe Sfântul Apostol Timotei, cugetătorul de Dumnezeu cu cuget dumnezeiesc, care s-a asemănat lui Hristos și i-a adăpat pe cei însetați cu ardoare de cunoașterea lui Dumnezeu. Prin boli trupești dese și neputințe și-a intărit gândul și, îngrădindu-se cu puterea lui Hristos, a stricat tăria înșelăciunii, astfel propovăduindu-ne nouă, cu glas înalt, Evanghelia păcii.

Astăzi, îl cinstim pe Sfântul Mucenic Anastasie Perșul, pe care îl laudă toate marginile lumii, pentru că, răbdând chinuri, Hristos l-a răsplătit, împodobindu-l cu facerea de minuni, învrednicindu-l fericirii și acelei slave bune și nemuritoare. Îl cinstim pe cel ce a biruit strălucit înșelăciunea, vestit pretutindeni ca fiind "lauda mucenicilor" și "viteaz biruitor". A luat cununa sihăstriei, a pătimirii celei tari și a împotrivirii până la moarte - pentru care Stăpânul Hristos i-a dăruit, după vrednicie, lucrarea facerii de minuni.

   Sfinte Mucenice Anastasie Perșul, ridică-i, acum, din căderea păcatelor, pe cei ce cinstesc cu credință pomenirea ta!

Astăzi, îl cinstim pe Sfântul Apostol Timotei, mai înainte ales de Dumnezeu, ucenic al înțeleptului Apostol Pavel. Prin bună viețuire și îmbrățișând fără îndoială credința, până la sânge, a învățăt cele dumnezeiești și i-a înfruntat "pe cei ce se înnebuneau după idoli" - luând, pentru aceasta, cununa muceniciei, fiind chinuit cu bătăi cu bâte și pietre.

   Sfinte preafericite Apostole Timotei, roagă-te pentru noi, cei care săvârșim cu credință pomenirea ta cea prea-cinstită!
   Bucură-te Fecioară, Mireasă dumnezeiască./ Bucură-te, nădejdea credincioșilor./ Bucură-te, curăția lumii./ Bucură-te ceea ce mântuiești, pe robii tăi, de toată întristarea./ Bucură-te, înfrângerea morții./ Bucură-te, raiul cel aducător de viață./ Bucură-te, sprijinitoarea celor ce te cheamă./ Bucură-te lăcaș dumnezeiesc al lui Dumnezeu, și munte sfânt!

   Veniți, să-l lăudăm pe Sfântul Apostol Timotei, cel "vestit întru Evanghelie", zicând: Bucură-te, ramura credinței - cea veselitoare, a facerii de fii duhovnicești - a lui Pavel cel dumnezeiesc./ Bucură-te, îndreptătorul bunătății bunătăților; gura cea cu multă-înțelepciune a Cuvântului./ Bucură-te, fluierul [vestitorul] marginilor pământului, cel ales de Dumnezeu./ Bucură-te, chipul credinței și întărirea Bisericii!

Astăzi, îl cinstim și slăvim pe pătimitorul Sfânt Mucenic Anastasie Perșul, mărturisitor adevărat al minunilor, care acum dănțuiește împreună cu îngerii, rugându-se pentru sufletele noastre.

   Preasfântă Mireasă a lui Dumnezeu, te rog, mântuiește-mă de relele care mă strâmtorează! Pentru ca, astfel, trecând drept, prin cărarea cea strâmtă, să ajung la lărgimea fericii celei de acolo! - că tu ești singura care ai purtat în pântece nestrâmtorat pe Dumnezeu Cel neîncăput, Care, din bunătatea Sa, S-a făcut om.
   Stăpâne, iubitorule de oameni, slavă milostivirii Tale celei multe și pogorârii Tale celei nespuse!

Astăzi, îl cinstim pe Sfântul Apostol Timotei, care îmbrăcându-se ca un cuvios sfințitor - învățându-se bunătatea și trezvia întru toate - a păzit credința, "luând din vasul alegerii celei negrăite [învățătura lui Hristos, de la Sfântul Apostol Pavel] și săvârșind curgerea întocmai [învățându-i întocmai pe alții, mai departe, la rândul său]". Îl cinstim pe acela care se numără între Apostoli, alături de Pavel cel dumnezeiesc. Prin el, cunoaștem acum pe Dumnezeu - o stăpânie mai presus de ființă, care poartă grija tuturor...

   Sfinte Apostole Timotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, sa mântuiască sufletele noastre! 

Astăzi, îl cinstim pe Sfântul Mucenic Anastasie Perșul, care poartă numele învierii [Anastasios = Înviere] și care, luminat de zorile prea-luminate ale Învierii lui Hristos - trăgându-se din răsărit - luminează, acum, Biserica, prin minunile sale.

   Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, Maică, roagă-te lui Dumnezeu-Cuvântul - pe Care L-ai născut și a venit la noi trupește - să fie blând și milostiv cu credincioșii! - că pe tine te avem apărătoare și mijlocitoare.

Astăzi, îl cinstim pe Sfântul Apostol Timotei - propovăduitorul lui Hristos și cugetător de Dumnezeu - din gura căruia - peste aceasta vărsăndu-se, cu îndestulare, Darul - au izvorât râuri de dogme care adapă Biserica lui Hristos și aduc roadă prea-înmulțită. Renunțând la cele trupești - și-a stăpânit patimilte, supunând mădularele trupului și stăpânirea celor rele, socotinței și părtii celei bune - și luminându-și sufletul, îndreptându-se cu dogmele, a bine-vestit pe Mântuitorul și Domnul tuturor, pacea care întrece tot gândul; pe Cel Care "a dezlegat războiul cel vechi al oamenilor".

Astăzi, îl cinstim pe Sfântul Mucenic Anastasie Perșul, care umblând pe calea sihăstriei, a alergat către mărirea muceniciei - nici sabia, nici moartea, nici focul și nici foamea neputând să-l despartă de dragostea lui Hristos - luând cununa biruinței și, acum, locuind cu ceata cea cerească.

   Doamne, iubitorule de oameni, încinge-mă cu putere de sus, ca să strig Ție: Sfântă este Biserica cea însuflețită a slavei Tale celei nepovestite! - Tu, Cel Ce știi neputința ființei omenești în care Te-ai închipuit prin milostivire [luând trup omenesc].

Astăzi, cu credința, prăznuim pomenirea slăvitului Apostol Timotei, luminător al Ortodoxiei, care înfrumusețându-se cu daruri dumnezeiești, a împodobit Mitropolia luminată a Efesenilor, propovăduind cinstit Cuvântul mântuirii, făcâdu-se împreună-ostaș cu Sfântul Apostol Pavel.

   Preacurată, Fecioară prea-lăudată, precum ai proorocit: toți te fericim după datorie, că ai înnoit ființa stricată de păcate a pământenilor - cu nașterea ta dumnezeiască - ridicându-ne pe toți din moarte, la viață. Fecioară Preacurată, Maica lui Hristos Dumnezeu, roagă-L neîncetat pe Fiul tău, să ne dăruiască nouă iertare de greșeli!

Astăzi, îl cinstim pe prea-bunul Sfânt Mucenic Anastasie Perșul, care ridicându-și cu osârdie Crucea pe umeri, urmând poruncilor mântuitoare ale lui Hristos și urmându-I Acestuia până la moarte, se îndestulează acum de strălucirea Lui. Cu puterea lui Hristos, lucrează minuni: tămăduiește boli și gonește diavoli...

   Trezindu-ne dis-de-dmineață [mânecând] din noapte, pe Tine Te slăvim, Iubitorule de oameni, Dumnezeul păcii și Tatăl îndurărilor!
   Preasfântă Fecioară, pe tine te mărturisim cu veselie și te fericim, cu adevărat Născătoare de Dumnezeu! Cu nașterea ta, Fecioară, ai încetat blestemul Evei, mama tuturor, Pe Hristos răsărind drept binecuvântare lumii.

Astăzi, îl cinstim pe Sfântul Apostol Timotei - cel cuprins de Dumnezeu, îmbrăcat cu puterea nebiruită a Mântuitorului. Pe Sfântul Apostol Timotei, Biserica îl numește "car al lui Dumnezeu", care a purtat numele Acestuia prin fața tiranilor care nu-L aveau pe Dumnezeu, fără a se înspăimânta de sălbăticia lor. 

Astăzi toate podoabele omenești pălesc, în fața cununii bine-înfrumusețate, pe care a primit-o Sfântul Apostol preafericit Timotei. El poartă, după vrednicie, diadema împărăției, stând înaintea scaunului Stăpânului său și veselindu-se în lăcașurile cerești, împreună cu Sfântul Apostol Pavel. S-a împărtășit din buna-mireasmă a mirului cel înțelegător al lui Hristos - Care S-a vărsat prin trup pentru noi - și l-a împărțit, mai departe - "din bunătatea înțelegătoare a Lui Dumnezeu" - celor ce au venit la el cu credință, ca la un tăinuitor al celor negrăite [săvârșitor al Sfintelor Taine].

Astăzi, 22 ianuarie, îl cinstim pe Sfântul Mucenic Anastasie înțeleptul, veselia sihaștrilor, care a luat cu bucurie semnele biruinței, arătându-se luminat cu strălucirea Crucii, risipind întunericul înșelăciunii și luptându-se cu tiranul.

Astăzi, 22 ianuarie 2018, venți cu toții să-l lăudăm cu cântări pe ucenicul dumnezeiesc și împreună-călătorul lui Pavel, pe Sfântul Apostol Timotei, și să cinstim, împreună cu el, pe Sfântul înțelept Anastasie, cel ce a strălucit din Persida, ca o stea, și gonește patimile noastre sufletești și bolile trupești! Să-i cinstim pe Sfântul Timotei - grăitorul de Dumnezeu - peste care, asemenea unui pescar, Apostul Pavel a aruncat mrejele Darului. Pe acesta l-a tras cel dintâi - ca pe un vânat sfânt - și, împreună, înconjurând marginile pământului, au tras din gâtlejul diavolului pe cei ce au primit cuvântul credinței, între care s-a numărat și Sfântul viteaz Atanasie - care a părăsit rătăcirile perșilor, purtând pe umeri numele lui Hristos.

   Sfinte Mucenice Anatasie, gonește patimile noastre sufletești și bolile trupești!

Astăzi, îl cinstim pe Sfântul Apostol Timotei, din cetatea Listra, care făcându-se ucenic Sfântului Apostol Pavel, s-a alăturat ucenicului mult-iubit Ioan, fiind făcut Episcop al Efesului - după ce fusese izgonit, la ostrovul Patmos, de către împaratul Domețian. Acolo, cinstitorii de idoli prăznuind o obișnuiță de-a lor, purtând măști și ducând pe brațe idoli, cântau și îi izgoneau pe bărbați si pe femei, ucigănd cu bâte. Iar Sfântul fericit Timotei, nesuferind grozăviile lor, i-a dojenit, povățuindu-i să se ferească de faptele urâte - aceștia năvălind, însă, asupra lui și ucigându-l. Din porunca Sfântului Împărat Constantin, sfintele sale moaște au fost duse la Constantinopol, prin Sfântul Artemie [duxul], fiind așezate în Biserica Sfinților Apostoli.

Astăzi, 22 ianuarie, îl cinstim pe Sfântul Mărit și Cuvios Mucenic Anastasie Perșul - din Persida, orașul Nuni - al cărui nume fusese Magundat, fecior al vrăjitorului Vav, pe vremea în care romanii erau conduși de Iraclie. În timpul său, perșii au prădat locurile cetății sfinte a Ierusalimului, luând cu ei cinstitul lemn al cinstitei Cruci pe care fusese răstignit Mântuitorul Hristos - din cauza minunilor care se făceau prin el. Astăzi, îl cinstim pe Sfântul Mucenic Anastasie - fost Magundat - care aflând de la un credincios despre rânduiala Crucii și crezând în Hristos, s-a dus mai întâi la Halchidon (unde a auzit că Iraclie îi învinsese pe perși), iar mai apoi la Ierapoli (unde a lucrat meșterind în aur), și ajungând la Ierusalim, s-a botezat cu numele Anastasie. Îl cinstim pe cel care, mergând mai apoi la Mânăstirea Sfântul Sava, a devenit monah, învățând toată Psaltirea pe de rost, din dor către Dumnezeu, și săvârșind fapte bune, rugându-se să ajungă mucenic. Pe cel căruia i s-a arătat, în vis, paharul aurit plin cu vin, pe care l-a băut tot - prevestind plecarea sa din mânăstire, după ce s-a împărtășit cu Tainele dumnezeiești, și mutarea în Chesaria Palestinei. Acolo, văzându-i pe vrăjitori, a batjocorit lucrarea lor și s-a arătat pe sine drept creștin. După ce i s-a poruncit să care pietre, a fost batjocorit chiar și de către cei din neamul său (aceștia socotind credința lui ca fiind de ocară pentru neam) și a fost bătut rău, fiind dus în fața împăratului perșilor. A fost bătut fară de milă și ucis, iar sfintele sale moaște au fost duse în Biserica Sfântului Apostol Filimon.

Astăzi, îl cinstim pe Sfântul Apostol Timotei, slujitor al Evangheliei lui Hristos, cel către care Sfântul Apostol Pavel cel prea-dumnezeiesc trimitea - "din vârful bunătăților" - cărți scrise de Dumnezeu, vestind pe Dumnezeul cel lăudat și preaslăvit. 

Astăzi îi cinstim pe pătimitorii viteji: Sfântul Apostol Timotei și Sfântul Mucenic Anastasie, pentru că, prin chinurile și vărsarea lor de sânge pentru Treime - dându-și sufletele în mod arătat pentru Aceasta - toți cei ce iubesc buna-credință cred, acum, în puterea Treimii.

   Născătoare de Dumnezeu, Curată, bucură-te! - acoperirea lui Adam, din care a ieșit Păstorul Cel prea-înățat - Dumnezeul părinților, Cel lăudat și proslăvit, Care S-a făcut om, pentru milostivirea Sa cea necuprinsă...
   Toată zidirea, bine să cuvânteze pe Domnul, și să-L prea-înalțe întru toți vecii!

   Sfinte Apostole Timotei, pururea pomenite fericite,  arătătorule de Dumnezeu, neîncetat te mărim! - căci, prin tine, graiul lui David s-a împlinit, arătându-te ca un fulger în lume și luminând marginile pamântului, cu învățăturile! Fericite, învățătorule sfinte prea-cinstite, mântuiește de întunericul păcatelor pe cei ce te cinstesc! - prea-înțelepte, cel ce te-ai umplut și te-ai îndestulat curat de raza cea începătoare de lumină și de strălucirile Dumnezeirii Cea în trei Sori.

   Unule-Născut Fiule - drept-socotind - Te slăvim întocmai cu Tatăl, fiind întăriți cu Duhul, Stăpâne, de învățăturile Apostolilor Tăi - de ale lui Pavel, propovăduitorul rânduielii Tale, și de ale lui Timotei, cugetătorul de Dumnezeu.
   Sfinte Mucenice Anastasie, prea-alesule, nu înceta a ruga pe Stăpânul Hristos, pentru noi, cei ce te lăudăm! - căci, acum stai înaintea Sa, stingând toată înșelăciunea idolilor - cu râurile sângiuirilor tale - și luminând plinirea Bisericii. 
   Născătoare de Dumnezeu, te rugăm, acum, să stingi cuptorul ispitelor - cel sălbăticit asupra noastră - pentru ca, neîncetat, sa te mărim pe tine! - căci, rugul cel ce ardea nears a arătat chipul nașterii tale celei curate.
   Preacurată Maică a lui Dumnezeu - vestirea cea mare a apostolilor și a mucenicilor, a proorocilor și a cuvioșilor - îmbunează-ne nouă pe Fiul tău și Domnul, când va ședea să hotărască cele după vrednicia fiecăruia, Născătoare de Dumnezeu, că suntem robii tăi!

Veniți cu toții, astăzi, să-l lăudăm pe Sfântul prea-viteaz pătimitor Anastasie - care bine s-a nevoit pentru buna-credință - și să zicem:
Bucură-te, părtinitorule cel tare al credinței, după prooroci și după Apostoli./ Bucură-te, cela ce ai în sine pe Hristos, urmând prin fapte lui Pavel./ Bucură-te, limanul cel neînviforat al bolnavilor./ Bucură-te, lauda noastră și veselia lumii!
    Sfinte Mucenice Anastasie, stând împreună cu ingerii, roagă-te către Domnul, cerând pace și mare milă sufletelor noastre! - cel ce ai surpat, cu puterea Crucii, toată înșelăciunea Babilonului, făcându-te biruitor midilor și haldeilor cei înțelegători.
   Bucură-te, Născătoare de Dumnezeu - porumbița cea aleasă, poleită cu aripile fecioriei; turturea prea-frumoasă și rândunea prea-aleasă, pasăre prea-curată!/ Roagă-L pe Hristos să dăruiască mare milă robilor tăi! - mielușea care ai născut pe Mielușelul Dumnezeului nostru; care ai purtat în pântece jugul Celui Ce poartă păcatele noastre; via cea prea-roditoare, care înflorește strugurii bunei credințe, ce dau vinul muceniciei.

Slavă smereniei Tale negrăite, Stăpâne!
(o alcătuire după cronici străvechi: Lăcașuri Ortodoxe® ianuarie 2018 - www.lacasuriortodoxe.ro )

Un comentariu:

  1. Îţi doresc nu numai suces, dar să şi te bucuri de ceea ce faci. Să fii sănătos şi vesel!

    RăspundețiȘtergere