vineri, 2 februarie 2018

ECUMENICITATE



 
Proiectul „Bătrânul Phoenix” simboluri ale imaginarului eminescian în muzica românească


Asociația ANCE EUROPE a organizat în data 28 ianuarie 2018 la Palatul Noblesse din București evenimentul cu titlul “Eminescu, eternul Phoenix”. Evenimentul este parte a proiectului „Bătrânul Phoenix” – simboluri ale imaginarului eminescian în muzica românească”, proiect realizat cu Ministerul Culturii si Identității Naționale, care își propune să deschidă o dezbatere contemporană cu privire la influența poeziei eminesciene asupra muzicii românești, cu preponderență folk si rock, din anii șaizeci și până astăzi.
Dezvoltată în anii șaizeci, muzica românească folk și rock continuă până în prezent să încânte un număr foarte mare de melomani atât prin estetica sa modernă, cât și prin mesaj. Proiectul își dorește să realizeze o dezbatere culturală între diferite generații în scopul punerii în valoare a importanței pe care poezia eminesciană a avut-o în formularea unui mesaj național în muzica românească, inclusiv în perioada de cenzură, precum și a rolului pe care muzica românească l-a avut în distribuirea și popularizarea poeziei lui Eminescu la nivelul maselor.
Evenimentul este complex și conține mai multe componente. Prima componentă constă într-o dezbatere adresată publicului larg, dar și specialiștilor în domeniul literaturii și muzicii, care își propune să puncteze elementele cheie ale imaginarului poetic eminescian prezent în muzica românească și influențele pe care le-a avut aceasta în spațiul cultural românesc din anii șaizeci și până în prezent. Dezbaterile vor aduce laolaltă membri ai unor formații de muzică, scriitori, critici muzicali și literari, reprezentanți ai unor asociații culturale, reprezentanți ai presei.



La dezbatere au participat, în calitate de vorbitori, următorii:
Nicolae Covaci, fondator al formației Phoenix – compozitor, chitarist, pictor și grafician cu o activitate artistică impresionantă atat la nivel național, cât și internațional, autor al volumelor „Însă eu, o pasăre” și „Giudecata înțelepților”
Doru Ionescu, jurnalist și critic muzical, realizator a numeroase emisiuni radio TV în nume propriu, între care „Timpul Chitarelor”, „Remix”, „Rock Forum”, „Jazz Restitutio”, „Pop Cultura”, „O poveste cu cântec”, ”UndergROund”.
George Anca, Profesor universitar doctor, eminescolog, președinte fondator al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”.
Mircea Colosenco, critic literar, editor și bibliograf
George Stanca, publicist, scriitor și jurnalist
Tic Petrosel, vocalist discului ”Rockul Baroc” al formatiei Pro Musica
Bianca Beatrice Michi Nema, poet și filosof, presedinte al Asociatiei ANCE EUROPE și organizator al evenimentului
Cristian Radu Nema, cineast si specialist multimedia, membru al Asociației ANCE EUROPE, co-organizator și initiator al proiectului
Evenimentul a fost însoțit și de o prezentare multimedia constând in proiecții audio-video din spectacole și concerte pe versuri de Mihai Eminescu ale principalelor formații rock si pop, precum și în proiecția unui montaj de filme de animație inspirate din volumul “Cantafabule” al formației
 și în proiecția unui montaj de filme de animație inspirate din volumul “Cantafabule” al formației Phoenix.
Punctul culminant al serii a fost recitalul sustinut de către formația Phoenix în componența actuală în cadrul căruia s-au cântat piese pe versuri de Mihai Eminescu (de exemplu „Scrisoarea a III-a” sau “Un Phoenix e o pasăre-n vechime”), precum și piese mai puțin cunoscute publicului larg cum ar fi “Cantec-Lu Cucuvesaua-lliei”. Invitatul special al serii a fost muzicianul Stelu Enache care a mai colaborat cu formația și în cadrul altor evenimente aniversare.
Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă neconvențională ce reconstituie confortul Bucureștiului de la începutul secolului XX. Invitații au avut ocazia să deguste aromele rafinate ale cognacului si lichioruri realizate dupa rețete exclusive de către partenerul evenimentului, Alexandrion Group.
Inițiatorul proiectului, Asociația ANCE EUROPE, este o organizație nonguvernamentală înființată în anul 2014, în scopul promovării valorilor sociale, culturale și socio-culturale ale României și pentru încurajarea accesului la educație, cultură și ocupare, prin dezvoltarea de proiecte multidisciplinare.

sursă: Comunicat de presă 





Facultatea de Teologie și Științele Educației și-a sărbători în data de 30 ianuarie 2018  hramul, cinstindu-i și pomenindu-i pe Sfinții Ierarhi Vasile Cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, considerați ocrotitorii spirituali ai învățământului ortodox.
După o participare numeroasă dimineața, la Sfânta Liturghie din Catedrala Metropolitană din Târgoviște, numeroși studenți, profesori, preoți, absolvenți ai facutății de teologie s-au reunit în sala de conferințe a Universității Valahia din Târgoviște, cu binecuvântarea și participarea Înalt Prea Sfințitului prof. univ. dr. Nifon Mihăiță, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei.
 Părintele prof. univ. dr. Marian Vâlciu, decanul F.T.O.S.E. Târgoviște, coordonatorul întâlnirii, a prezentat, în cuvântul de bun venit, programul manifestării menite să marcheze hramul Facultății de Teologie.

 După ce corul studenților teologi - sub bagheta asist. dr. Mihai Vlădăreanu - a încântat prin interpretarea câtorva piese, dl conf. dr. Ion Marian Croitoru a susținut conferința cu tema: Mesaje ale Sfinților Trei Ierarhi , Sfântul Vasile Cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur pentru lumea contemporană.
 Subliniind că, încă din 1936, cu prilejul unui congres teologic, la Atena, acești mari Ierarhi au fost recunoscuți ca patroni ai învățământului în general, dl. conf. dr. Croitoru a prezentat o serie de aspecte ale învățăturilor acestora, dezvoltând cu precădere trei dintre mesajele Sfinților Trei Ierarhi către toate vremurile și anume:
1. Importanța ecumenicității Evangheliei.
2.Unitatea dintre contemplație și practică sau, în limbaj patristic, dintre vederea lui Dumnezeu și faptă.
3. Necesitatea educației și folosul cultivării duhovnicești permanente a omului.

 Evidențiind faptul că, prin cuvântul lor teologic, cei trei Sfinți Ierarhi nu au ignorat înțelepciunea timpului lor, s-a arătat că aceștia sunt prezentați ca dascăli ai lumii, de unde și importanța ecumenicității Evangheliei - învățătura creștină fiind cuvânt înfăptuitor, nu teorie.
Câteva dintre ideile expuse...
 Taina teologiei nu se bazează pe credința neexperiată, pentru că în modul de trăire după învățătura Bisericii, trebuie să existe un acord între viață și credință, între credință și faptă, între dogmă și modul de viață.
 Necesitatea educației și folosul cultivării duhovnicești permanente a omului, a fost evidențiată prin exemplul direct al Sfinților Ierarhi, care la vemea lor s-au străduit să dobândească cât mai mult din cultura și învățătura vremii.
 Superioritatea credinței creștine se manifestă în modul de selectare a învățăturii, așa încât să luăm ceea ce este util și să ne ferim de cele ce vatămă, pentru a zidi sufletele noastre. Între învățătura profană și cea dumnezeiască nu trebuie să fie exclusivism, iar din înțelepciunea profană și cea dumnezeiască, sufletul trebuie să dobândească, drept rod, adevărul.
 Ținând cont că sufletul copilului este maleabil, „ca un mărgăritar”, familia este prima responsabilă în educarea tinerilor, îndemnată de Sfinții Ierarhi: crește un atlet pentru Hristos, un cetățean al Cerului!
Mai mult folos aduce viața fără cuvânt, decât cuvântul fără viață; iar dacă cuvântul și viața se vor întâlni, ele vor face icoană - a transmis conf. dr. Ion Marian Croitoru.
Raportul dintre teologia academică (cea mai înaltă dintre științe, știință în fapt și adevăr, o recunoaștere socială a Bisericii și prin recunoașterea ei în mediul universitar) și teologia empirică trebuie să fie sinergie, actualizând mărturiile Sfinților Părinți ai Bisericii. Asta, pentru că Biserica pășește în istorie cu pașii Sfinților, iar Ortodoxia nu este o epocă a istoriei, ci adevărul ei! Prin actualitatea mesajelor lor , prin viața și învățătura lor, Cei Trei Sfinti Ierarhi, comemorați acum, rămân dreptare ale Ortodoxiei sau calea de urmat în Ortodoxie!
 Acestea ar fi câteva dintre mesajele transmise de dl. conf. dr. Ion Marian Croitoru. Că aceste mesaje au atins sufletle celor prezenți, au dovedit-o aplauzele prelungite ale studenților, din sala arhiplină, și aprecierile exprimate la finalul prelegerii. 
 După o nouă grupare de melodii, minunat interpretate de studenții teologi, Înalt Prea Sfințitul Nifon, mulțumind pentru participare celor prezenți și pentru organizare celor ce s-au preocupat să realizeze această întrunire, a subliniat profunzimea și înalta ținută a prezentării conferinței de către conf. dr . Ion Marian Croitoru, mai ales ținând cont de timpul limitat pus la dispoziție pentru expunerea unui asemenea subiect. 

 I.P.S. Nifon a ținut să pună în evidență caracterul sărbătorii: hramul instituției de învățământ teologic e o sărbătoare de suflet, o zi de naștere aniversară a unei familii (specifică și mărită). Nu e o zi care să se fi dorit a fi îmbrăcată în festivism, ci o zi dorită a fi plină de trăire religioasă, de îmbogățire sufletească, o sărbătoare care, începând cu Sfânta Liturghie, să vibreze în suflete, în conștiințe. Sfinții Trei Ierarhi au strălucit pe cerul gândirii (pentru că sunt creatori de teologie), al simțirii (au trăit învățăturile lor), și al faptelor (fiecare subscrie, în pantheonul Ortodoxiei universale, fapte impresionante).

Ziua Sfinților Ierarhi e văzută și ca sărbătoarea împăcării în Biserică (pentru că, acum circa 1000 de ani, în Biserică apăruseră disensiuni, grupări evlavioase, fiecare susținând că unul dintre cei trei Ierarhi e mai important decât ceilalți doi), cu meritul Sf. Ioan Mitopolitul Evhaitelor, ce îi vede împreună și inițiază sărbătorirea lor comună: „Nu este un al doilea între aceștia trei. Fiecare își poartă veșnicia sa”. De aceea , precizează IPS Nifon, e bine ca disensiunile ce apar în Biserică să fie elucidate, eliminate și strădania să fie aceea de a forma oameni buni, nobili, educați, fețe calde și luminoase, cu iubire de Dumnezeu și de oameni.
„Viața fără credință nu se poate concepe! Trebuie să câștigăm cât mai mulți tineri în această concepție și astfel ne vom face următori ai Sfinților Părinți Trei Ierarhi!”


Casa Paleologu
Bună să vă fie ziua.

Aceasta este lista cursurilor noastre deschise ce vor avea loc în luna februarie. Luni, pe
5, ne ocupăm de comedia mizantropiei. Am ales tema foarte ușor: Mizantropul lui Molière este un text cât de se poate de actual, de vreme ce vorbește despre ipocrizie, fast și reușita prin orice mijloace.

Despre
muzica lui Dimitrie Cantemir vorbim pe 7 și pe 9 februarie, la un curs cu domnul Constantin Răileanu, în calitatea sa de muzicolog absolut pasionat de subiect.

Am programat pe
10 februarie cursul lectorului Cătălin Avramescu despre arta memorieiÎncercăm să înțelegem, mai ales, motivele pentru care memoria a devenit o facultate atât de prețuită de savanți și de oratori.

Retorica imaginilor se desfășoară tot pe 10 februarie și are în plan să antreneze participanții în a da glas unei imagini și a folosi tehnici stilistice adaptate.

Ovidiu: manual de agățat și Ovidiu: ororile dragostei au loc pe 14 și pe 21 februarie, în preajma zilelor în care îndrăgosteala e subiectul prezent pe toate panourile publicitare.

În weekendul
16/18 februarie suntem la Casele de Oaspeți din Cincșor, unde tema noastră de discuție este înțelepciunea în viață la antici, pornind de la Odiseea.

Pe 
19 februarie începem Retorica adaptată la context, apoi ne concentrăm pe exprimarea emoțiilor în atelierul de o zi de pe 24 februarie.

În ultima vineri din februarie, pe
23, ne întrebăm De ce nu e corupție în țările nordice? și răspundem într-un curs despre mentalitatea nordică ținut de lectorul Cătălin Avramescu.

Pe curând, așadar. 
Mult spor în toate,
Ioana Prândurel, Ispravnic al Casei Paleologu

 

Neaşteptata competenţă 

de George Calin

Un intelectual marcant - absoventă a Facultăţii Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploieşti, un fel de Harvard al României. În anii ‘80 existau 10 oraşe care găzduiau instituţii de învăţământ superior. Calitatea acestor instituţii era foarte bine ştiută, Ploieştiul fiind situat pe penultimul loc, doar Facultatea de Mine din Petroşani fiind considerată mai slabă.   Roşiorii de Vede, unde s-a născut şi unde şi-a început studiile doamna Dăncilă, este o localitate mai apropiată atât de Bucureşti (cel mai bun centru universitar), cât şi de Craiova (locul 5-6 în aceeaşi perioadă). La mijlocul anilor ’80, concurenţa la facultăţile de profil tehnic era de peste 10 pe loc la învăţământul de zi. Atât în Bucureşti, cât şi în Craiova numărul de concurenţi pe loc era peste medie. Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi era considerată o facultate foarte slabă, pe poziţia 43 în lista celor 44 de instituţii superioare. Avea mai multe locuri decât participanţi, o medie în jur de 0,8 încrişi pe un loc. În 1989 a fost facultatea cu cele mai multe locuri libere rămase: 144, de aproape cinci ori mai multe decât în cazul Facultăţii de Mine, cu 30 de locuri neocupate. 1988 – 1997: Profesoară la Liceul Industrial Videle Profesoara Dăncilă a fost, desigur, un miracol pentru Liceul Industrial Videle. Ca orice profesoară dedicată şi excepţională, a publicat zeci de articole ştinţiifice şi a reuşit să reformeze învăţământul tehnic românesc. Zeci de olimpici naţionali, sute de elevi cu rezultate excepţionale , mii de cititori ai articolelor dumneaei şi zeci de mii de porci care migrau în fiecare an în stoluri masive de la Videle spre ţările cele mai civilizate, iar iarna, spre cele mai calde. Ţări în care, desigur, doamna Dăncilă era invitată la tot felul de conferinţe şi evenimente internaţionale pentru a  împărtăşi din magnifica sa experienţă profesională. În 1996 devine membru PSD, iar în 1998 devine angajată a PETROM – cel mai mare angajator din Videle, unde se remarcă prin ceea ce face cel mai bine: absolut nimic. Legăturile PETROM cu clasa politică sunt bine documentate în sute de articole despre corupţie şi nepotism. În 2000 preia frâiele organizaţiei de femei a PSD Videle şi, apoi, a organizaţiei PSD Videle. Politician excepţional, pierde cu mare eleganţă de două ori alegerile şi devine consilier local şi, apoi, judeţean. Lucrează îndeaproape cu Liviu Dragnea în anii lui de glorie şi de superîmbogăţire şi este răsplătită în 2009 cu un post în Parlamentul European, deşi nu vorbeşte nicio limbă străină şi nici nu a făcut nimic care să demonstreze că prezenţa ei în Parlamentul European are vreo logică. Analiştii politici din Bruxelles o consideră un miracol şi se crucesc cu evlavie de fiecare dată când o aud vorbind la conferinţe, evenimente sau când este intervievată. O numesc cu multă amabilitate mediocră, un supercompliment ţinând cont de declaraţiile stupefiante făcute într-o limbă de lemn magistrală pe care doamna Dăncilă le face în mod repetat în română. Viorica Vasilica Dăncilă este cel mult mediocră. Maximul ei profesional a fost o profesoară de liceu într-un oraş mic de provincie. Nu a făcut nimic, dar nimic remarcabil în toată viaţa ei. Nu numai că nu are cum să eclipseze pe nimeni, dar în contrast, Olguţa, Firea, Dragnea şi alţii ca ei par chiar inteligenţi. Aşteptările ca guvernul ei să fie un guvern de genii sunt ridicole. Până şi cele pentru un guvern de mediocri sunt exagerate. Pentru a putea părea cât de cât deşteaptă, doamna Dăncilă trebuie să se înconjoare de megaprostovani. Audierile miniştrilor demonstrează că în acest caz a fost pentru prima dată în viaţa ei neaşteptat de competentă. P.S. Vâlcov, omul care lua şpaga în cimitir, ascundea tablourile cumpărate din banii de mită în pereţi şi organiza trei botezuri pentru acelaşi copil în urma cărora strângea aproape un million de euro, simbolul corupţiei nesimţite, mâna dreaptă a lui Dragnea, este prima numire a doamnei Dăncilă.





Un comentariu: