marți, 16 februarie 2016

O ISTORIE SACRĂ de PRANAB MUKHERJEE, Președintele Indiei - Traducere de George Anca


Commonwealth Science Conference -
O Istorie Sacră
25 noiembrie 2014


Sunt fericit să particip la ceremonia Commonwealt Science Conference organizată de Royal Society pentru prima oară în India. Royal Society este una din cele mai mari academii științifice din lume. Este nu numai una din cele mai vechi, dar și o academie cu o mare istorie a realizărilor. Royal Society a reprezentat calitatea și a definit direcții în știință pentru multă vreme. Pentru o persoană aleasă Fellow al Royal Society este o împlinire semnificativă și o onoare. Mulți dintre cei mai buni oameni de știință ai Indiei independente au fost aleși Fellows. Un star printre ei este Professor C.N.R. Rao, unul din principalii organizatori ai acestei întâlniri. India este, în particular, mândră de Prof. Rao și contribuțiile sale științifice și construirea de instituții. În recunoașterea serviciilor sale pentru știință și națiune, i-a fost atribuit, la începutul acestui an, cea mai mare onoare civilă a noastră – Bharat Ratna.

Este minunat că Bangalore, butucul IT al Indiei și casă a multor instituții științifice, găzduiește această Conferință Științifică a Commonweath-ului. Înțeleg că mulți din cei mai recenți membri – Fellows – ai Royal Society din India sunt Institutul Indian de Știință din Bangalore și Centrul Național al Științelor Biologice din Tata Institute. Sediul Indian Space Research Organization, ai cărei oameni de știință sunt mândria Indiei, este de asemenea situat acolo. Cea mai mare realizare a ISRO – relizarea Mangalyaan, ori misiune spre Marte, a fost descrisă de Time Magazine ca una din cele 25 de invenții ale anului și ceva ce prevestește bine nu numai pentru programul nostru spațial, dar pentru știință în general. India este a patra din lume care ajunge pe Marte. Este și prima care-și atinge scopul chiar din prima încercare și la un cost de 74 milioane dolari SUA, o fracțiune din banii cheltuiți de alții.

Commonwealth este o organizație internațională unică. Ea traversează cea mai mare diviziune nord-sud din lume, cu o diversitate imensă de rase, religii, culturi, răspândire geografică și stadii de dezvoltare. Cea mai mare parte a membrilor ei vine din 31 de state mici cu o populație de 1,5 milioane ori mai puțin. În același timp, staele membre mai largi împărtășesc similarități cu acestea. Astfel, Commonwealth-ul este un foarte util for de dialog, promovând înțelegerea pe probleme globale și forjând consensul asupra acțiunii internaționale.

India este un membru fondator al Coomonwealth și cel mai mare stat membru, fiind casă pentru aproape 60 la sută din totalul populației asociației. India este al patrulea cel mai mare contributor la bugetele și programele Commonwealth. Este al doilea doar după UK în livrarea de experți tehnici către Commonwealth Fund for Technical Cooperation, pentru extinderea asistenței pentru țările Commonwealth în curs de dezvoltare.

India este puternic atașată valorilor fundamentale și principiilor Commonwealth. Ea crede că Commonwealth-ul are potențial să joace un rol și mai mare legat de provocările contemporane cu care se confruntă lumea, și poate fi o punte între țările în curs de dezvoltare și cele dezvoltate. Punctul nostru de vedere este că Commonwealth-ul, cu diferiții săi membri, și stilul democratic de guvernare, bazat pe consens și informalitate, este bine plasat pentru avocatura globală pe probleme contemporane. Este deci important ca toate țările Coomonwealth-ului să fie împreună nu numai pentru a discuta probleme contemporane legate de știință și tehnologie, dar și să exploreze cum poate cel mai bine știința să fie folosită pentru a aborda provocările presante care confruntă umanitatea.

India, sub îndrumarea primului Prim Ministru, Jawaharlal Nehru, a doptat știința și tehnologia ca o prioritate din primele zile ale independenței înseși. Crearea de noi instituții educaționale și de cercetare a început chiar din 1950. Încă din 1951, țara a decis să înființeze Atomic Energy Commision, care a permis Indiei să construiască propriile reactoare. Programul spațial a fost început tot în jurul acelui timp, permițându-ne să lansăm rachete și sateliți în spațiu.

În momentul independenței, sectorul nostru agricol era sub-dezvoltat și noi eram importator net de cereale pentru hrană. Din actualizarea sistemului nostru agricol a rezultat sinergia dintre știință și politica publică. Excelența oamenilor noștri de știință și truda fermierilor noștri, împreună, au dus la Revoluția Verde a anilor șaizeci, care a făcut țara noastră autosuficientă în hrană și un exportator major astăzi. Astfel de tranziție are puține paralele în istoria umană.

În anii care au urmat, cercetarea indiană a dus la apriția unei puternice industrii farmaceutice, urmată, mai recent, de industriile biotehnologiei și a tehnologiei informației.

Noi, în India, vedem viitorul nostru ca indisolubil legat de progresele pe care le poate face în domeniul științei și tehnologiei. ICT (information and communication technology) și revoluția digitală ne transformă rapid viețile. Numărul utilizatorilor de tetelefon mobil în India a fost de aproximativ 930 de milioane la sfârșitul lui septembrie 2014, care este al doilea cel mai mare din lume după China. Densitatea telefonului nostru mobil, de 74,55, se compară favorabil cu alte țări din topul clasamentului. India se clasează de asemenea a treia, după China și SUA, în termenii numărului de utilizatori de Internet. În același timp, pătrunderea utilizării Internetului, ca procentaj al populației noaste, este doar 19,2 la sută în prezent, indicativ pentru uriașul potențial de creștere în continuare.

Parlamentul Indiei a adoptat, în 1958, o rezoluție asupra politicii științei, care promitea să „întrețină, promoveze și susțină” știința în toate aspectele. În 2013 a fost adoptată de către Guvern o Politică a Științei, Tehnologiei și Inovației, țintind să modeleze viitorul unei Indii ambițioase. Astăzi, suntem determinați și angajați să continuăm investiția în știința de bază, chiar dacă utilizăm știința pentru a transforma societatea noastră.

Oamenii de știință indieni au fost parteneri mândri în descoperirea particulei Higgs Boson în 2012. Noi am fost parte la colaborări globale asupra științelor vieții, care au avut ca rezultat vaccinul low-cost contra Rotavirus, ce va fi curând introdus în programul național de imunizare. Comunitatea științifică indiană a fost și parte la proiecte precum Cercetarea asupra Facilității pentru Antiproton și Ion, Darmstadt, Germania; linie de crisalografie macromoleculară și fizica fasciculului sub presiune, la Elettra Synchrotron Facility, Trieste, Italia; Neutrino Experiments at Fermilab, USA; Proiectul Telescopului de Treizeci de Metri (TMT) la Mauna Kea, Hawaii, Proiectul Matricei Kilometru Pătrat (SKA), Africa de Sud și Australia; și experiențele la Marele Accelerator de Hadroni (LHC) la CERN, Geneva. În curând, noi sperăm, de asemenea, să lansăm programe colaborative indernaționale în biologia bolii, biologia marină și bioinformatică.

Nanoștiință și Tehnologie este alt domeniu de focus. A fost lansat un program umbrelă, numit 'Nano Mission', pentru a promova cercetarea și dezvoltarea acestui domeniu emergent și activ. Astăzi, India este plasată a treaia din lume în termeni publicațiilor științifice în acest domeniu.

'Nano Mission' este un bun studiu de caz despre cum pot fi întărite capacitatea și capabilitatea într-un domeniu specific al Științei, prin inițiativa focusată a Guvernului. Professor C.N. Rao a condus acest efort de succes. Eu folosesc oportunitatea să-l felicit pentru această inițiativă.

Multe inițiative noi sunt, de asemenea, pe nicovală: energie solară, mobilitate electrică, fizica energiilor înalte, astronomie, descoperirea de vaccinuri și medicamente, biologie marină, pentru a numi câteva. Sperăm să focusăm în viitor asupra a trei tipuri de eforturi științifice:

1.     Cercetarea cerului albastru, care se ocupă cu dezvoltări importante în științele fundamentale, incluzând materiale avansate și biologie medicală;
2.     Cercetare și dezvoltare, legat de problemele presante ale omului ca apa și bolile specifice Indiei, și,
3.     Domenii în care India se poate ivi în lume ca unul din lideri. Sperăm să identificăm astfel de zone și să le sprijinim adecvat.

Eu înțeleg că a construi capacitate științifică în țările în curs de dezvoltare este unul din cele mai importante subiecte, care va fi duscutat în această conferință. Sunt, de asemenea, fericit să aflu despre inițiativele pe care le are Royal Society angajarea în știință a Africii. Trebuie intensificată colaborarea tinerilor oameni de știință din țările Commonwealth cu principalele laboratoare ale lumii. Este, de asemenea, nevoie de a îmbunătăți predarea și calitatea învățării la fiecare nivel, îndeosebi al școlii. Eu cred că această Commonwealth Science Conference trebuie să recunoască și încurajeze tinerii oameni de știință. Eu văd, de asemenea, că tineri oameni de știință au fost invitați la congres și prezită comunicări. Atragerea studenților talentați la studiul științei și urmărirea unei cariere în știință este o mare provocare în multe țări în curs de dezvoltare și, într-adevăr, peste tot în lume. Tineri băieți și fete din orice context social și economic, din orice colț al lumii, trebuie să aibă oportunitatea să învețe instrumentele riguroase ale științei, pentru a-și împlini visele de a înțelege misterele planetei și ale universului. Sunt fericit să vă informez despre o inițiativă a guvernului meu în această privință, numită schema Innovation in Science Pursuit for Inspired Research scheme (Inovație în urmărirea științei pentru Cercetare Inspirată), ori INSPIRE, care se implementează prin Ministerul nostru al Științei și Tehnologiei. În ultimii cinci ani, mai mult de un milion de studenți au fost premiați, din care mai mult de 230 inovații sunt procesate pentru brevetare provizorie.

Națiunile Commonwealthului trebuie să-și dea mâinile în inițiative 'Mega Science' , bilaterale și internaționale. Din cauza scării și a complexității lor tehnice, astfel de proiecte 'Mega Science' sunt manifest multi-agenție, multi-instituționale și, cel mai adesea, internaționale în caracter. Aș dori să încurajez Royal Society să dezvolte programe de colaborare internațională, care să se întindă de la Indiile de Vest până în Australia, cu sprijin de la fonduri naționale și filantropie privată. Împreună, briliantele intelecturi strânse în această sală pot promova știința și metoda științifică printre oamenii tineri de pretutindeni, și să facă lumea un loc mai bun. India ar fi fericită să colaboreze, în oricare manieră posibilă, îndeosebi să întărească baza științifică și capacitatea de cercetare a țărilor mai mici ale Commonwealth-ului.

Știința este unul din eforturile creative ale minții. Știința caută adevărurile universale și fundamentale. Știința joacă un rol vital în avansarea vieții umane, iar studiul ei este central pentru progresul tehnologic. Societățile moderne și națiunile trebuie să fie construite pe cunoaștere științifică. O cultură științifică și logică trebuie să determine alegerile și deciziile făcute de indivizi, societăți și națiuni.

Permiteți-mi să conchid citând pe Primul Ministru Jawaharlal Nehru, care sublinia adesea, și citez: „Viitorul aparține științei și celor care leagă prietenie cu știința.” (citat închis) Apelez la toți cei adunați aici să facă tot posibilul pentru a asigura ca această Commonwealth Science Conference să acționeze ca o platformă pentru înflorirea ideilor ingenioase de care să beneficieze omul comun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu