vineri, 25 august 2017

KARMA COLOCVIALĂ


Intervenții:
Puși Dinulescu: Invitați și proiecte
Corneliu Zeana: Poetică și Cardiologie
Vladimir Udrescu: Îngerul Contabil
George Anca: Robert Calul
Viorel Speteanu: Sfârșitul lui Iancu de Hunedoara



DIMITRIE  GRAMA

Meritul lui Viorel Roman este tocmai acela de a incuraja, stimula un dialog intre romanii din tara si cei din diaspora. Un dialog provocativ, care bine inteles poate fi constructiv din puct de vedere al intelegerii reciproce. Bine, poate ca termenul Moldo-Valah, pare o insulta la prima vedere, dar nu cred ca este intentia lui VR sa insulte poporul roman, ci o mentalitate legata de politica oficial practicata in Romania. Politica dictata de la 1918 de Bucuresti.

Nu trebuie sa-l amintesc pe Caragiale si alti multi "valahi" care au criticat si satirizat Coruptia, Imoralitatea si Lipsa de Responsabilitate pe care politicienii romani au practicat-o de-a lungul anilor, ajungand la o maestrie fara egal, la o arta a Minciunii si Furtului obstesc. 

Niciuna din tarile fost comuniste nu ne egaleaza in aceasta maestrie. Suntem adevarati campioni!

Nefiind religios, nu ma intereseaza nici ortodoxia, nici catolicismul si nici vreun alt crez si pe care le consider:  "atitudini personale", drept la gandire si exprimare proprie a unor traditii si a unor invataminte, care unesc, in fond, un grup de oameni si care ai ajuta sa se incadreze in anumite norme sociale. Aici nu cred ca vreun crez este superior altui crez, dar politicienii se pot folosi de anumite diferente in crez, ca sa-si consolideze o pozitie sau ca sa incerce sa compromita un adversar politic.

Personal, fiind plecat de aproape 50 de ani din tara, nu pot sa critic un politician anume, nici pe Iliescu, nici pe Basescu, Ponta sau Dragnea. Ei nu sunt altceva decat niste reprezentanti, la un moment dat, ai unui sistem autohton si care nu poate fi comparat decat cu el insusi. Nu poate fi comparat cu sistemele "democratice" din UK, Franta, Germania, Canada sau USA, care isi au si ele defectele lor si care au dezvoltat, in timp, o forma subtila de indoctrinare si de "prostire" a individului. Forme noi de control total, deghizate in cuvine care acum suna fals, ba chiar  gol, cum sunt: "presa libera", "alegeri libere", "drepturile omului",  "democratie".

  Fiind banatean, recent am petrecut mai mult timp in Timisoara si in Vestul Romaniei, si deoarece sunt influentat de subiectivismul "patriotismului local", cred sau ma fortez sa cred ca, noi banatenii suntem mai cu mot, suntem mai civilizati, mai muncitori, etc., dar cred ca atunci cand gandesc asa, ma refer la un trecut care acum nu mai exista decat in dorinte si amintiri.

Lumea s-a uniformalizat, exista un dinamism atat in tara cat si in afara de tara, iar omul este asa cum este: badaranul e badaran la Timisoara, Bucuresti, Cluj sau Iasi, hotul la fel si omul bun exista peste tot. Trebuie sa acceptam acest lucru si menirea celor care au resurse intelectuale si morale ar fi sa fie atat de umili in recunoasterea diversitatii umane si din aceasta umilitate sa nasca dascali pentru ceilalti. Dascali pentru generatiile ce vin!

Dimitrie Grama (n. 25 octombrie 1947, Reşiţa) cu obârşia într-o familie de aromâni care, venind odinioară din Balkani, se stabiliseră în Basarabia şi apoi în Banat, trăieşte în Europa Occidentală, profesînd în Danemarca şi Marea Britanie. Opera literară s-a constituit târziu. Din anul 2000 a publicat: Făptura cuvântului (2000), Pasărea Melancoliei (2000), Vânătoare de umbre (2001), Elegiile depărtării (2001), Suflete atârnate de catarge (2002), Neguţătorul de imagini (2002), Voi lua cu mine noaptea – Poeme din Albion (2003), Dă-mi mâna ta, străine – 100 de poezii de iubire şi alte 100, selecţionate şi „îngrijite“ de Ioan Grigorescu (2004), Poeme Tactile (2017). Magul, proze (2008). Sunt creaţiile unui poet, prozator cu sensibilitate nativă care se socoteşte „independent de curente literare şi şcoli poetice“, sugerând caracterul natural al acestei opere singuratice. În realitate, Dimitrie Grama este un intelectual constituit, cultivat esteticeşte şi arătând o sensibilitate neîngrădită de mode trecătoare, o voce lirică distinctă. „Bastian şi alte confidenţe“(2005) este volumul lui cel mai ordonat, evidenţiind o creaţie matură, ce se va impune în istoria literaturii româneşti.
Lansare de carte: Poeme Tactile (2017). vezi: georgeanca.blogspot.de
Dimitrie
 
ANTON WILDSCHECK
Despre civilizaţie... în Japonia.
Peste tot pe unde am fost, inclusiv prin marile oraşe, aproape că nu vezi coşuri de gunoi. Sunt rarisime. Nici măcar în luxoasele vagoane de cale ferată, de o curăţenie incredibilă. A arunca gunoiul tău într-un coş public e socotită o treabă dubioasă. În tren, dacă un japonez mănîncă o portocală, scoate o punguţă de plastic, pune acolo cojile şi le ia cu el. Când coboară din tren, însoţitorul de vagon stă la uşă cu un sac de plastic, să le ia pungile. Stupoare. Foarte puţini lasă acolo resturile. Spun că e nepoliticos să dai cuiva resturile tale (de obicei, străinii lasă pungile). De foarte multe ori le duc acasă şi le pun în sacul lor de deşeuri, sortate, desigur. În mentalitatea lor, gunoiul e o treabă intimă, a fiecăruia, trebuie discret rezolvată. Am făcut pariu cu un coleg că într-o oră de plimbare nu găsim pe jos un muc de ţigară. Şi n-am găsit. E o plăcere să trăieşti într-o asemenea ţară, printre asemenea oameni.


La Tokio, am urcat din greşeală în trenul superexpres spre Hiroşima. Era destinaţia dorită, dar aveam bilet mai ieftin, de expres. Stăteam comod în scaun, când a venit controloarea. S-a uitat la bilet, după care, printr-un gest graţios a îngenuncheat în faţa mea. Am înlemnit! Şi a cerut scuze! Mi-a explicat în engleză că am greşit trenul. S-a uitat pe o minusculă tabletă electronică, spunându-mi că trebuie să cobor peste cinci minute, şi peste alte trei voi avea tren, conform cu biletul meu. Şi mi-a restituit biletul, zâmbind, ţinându-l cu ambele mâini. Şi iar şi-a cerut scuze. După care s-a ridicat, a făcut o plecăciune şi a plecat, cu paşii aceia mărunţi şi graţioşi pe care îi vedem în filmele lor.



Am întrebat un prieten japonez de ce doamna a îngenuncheat în faţa mea. M-a lămurit. Eu stăteam în scaun, iar ea voia să-mi vorbească. La ei, a vorbi de sus cuiva este o mare impoliteţe. La fel de nepoliticos este să dai ceva cuiva cu o singură mână. Un lucru se oferă numai cu două mâini. 
Chiar dacă e vorba de un bilet de tren.

OM  GUPTA

Respected Dr. George Anca Ji,
Today is Ganesh Chaturthi! It is widely believed Ganesh Ji was born on this day.
He is a unique Hindu God! He is the one who is isisworshipped first at the beginning of all auspicious occasion.
He is also very popular among children and raises lot of curiosity because of His unique body in elephant shape.
What does his body and its different parts tell us? Is there any message behind them for mankind?
With this thought, I wrote this poem.
As always, I would welcome your thoughts! I you choose to write to me, please indicate name of your city. Thank you.
May Shri Ganapati Maharaj bless you and your family on this auspicious day!
Om Gupta


गणेश चतुर्थी की बधाई
हे गणपति, हे पार्वती-नंदन, विघ्नेश्वर महाराज l
सुमिरन करते हृदय से, मिलकर हम सब आज ll
तुम हो एक अनोखे देव, प्रथम पूजन अधिकारी l
एक अनोखी देह तुम्हारी, है  सब देवों से न्यारी ll

हाथी जैसा बृहद है मस्तिष्क, शिक्षा हम को देता l
सोच हमारी हो बड़ी सदैव,  पाठ सभी को देता   ll
कान तुम्हारे  बड़े-बड़े,  देते हम सबको सन्देश l
सुनो सब को ध्यान से भैय्या, संदेह करो मत लेश ll

एकदंत कहलाते तुम, दूजे से महाभारत दीनी l
त्याग का पाठ सिखाया तुमने, सीख जगत को दीनी  ll
छोटे-छोटे नेत्र तुम्हारे, हमको यही सिखाते l
ध्यान से देखें हम सब भैय्या, शिक्षा तुमसे पाते ll

मोटा-मोटा पेट तुम्हारा, कहता हमको  तात l
रखो उदर में भेद छुपा के, करो छोटी बात ll
सूंढ़ तुम्हारी बहुत चतुर, चुनती जो हो शुभ l
अच्छे-बुरे का भेद सिखाती, छोड़ें सभी अशुभ ll

चूहा होता चंचल भैय्या, इधर-उधर वह जाता l
देख के उसको वाहन तेरा, मन अंकुश में आता ll
कब तक तेरे गुण में गाऊँ, मैं अनपढ़ अज्ञान l
करो कृपा हे गननायक, मुझको दो कुछ ज्ञान ll

बने भक्त सब गणपति के, मन में एक ही इच्छा l
हो यह दिन शुभ आपको, माँगू गणपति से भिक्षा ll
                              ओम गुप्ता, गणेश चतुर्थी
                                  २५ अगस्त २०१७, ह्युस्टन

PS: Feel free to forward to others and post of your Facebook and other social media platforms.  


Citirea acestor rânduri este plăcută şi nu ia mult timp. Bucură-te de ele!
Sunt cuvintele lui Dalai Lama în pragul anului nou 2009.  

Când pierzi
ceva,
nu pierde experienţa


Învaţă regulile, ca să ştii cum să le încalci în mod corect.


Imediat ce-ţi dai seama că ai făcut o greşeală, fă totul ca să o îndrepţi.

În fiecare zi, petrece câteva momente cu tine însuţi.


Ţine minte, câteodată tăcerea este cel mai potrivit răspuns.

Trăieşte corect şi cinstit. Astfel, când vei îmbătrâni, te vei putea bucura încă o dată de viaţa ta.


Transmite mai departe cunoştinţele tale. Aceasta este calea spre nemurire.

Fii grijuliu cu Pămâmtul.

O dată pe an, mergi undeva, unde nu ai mai fost niciodată.

Ţine minte, cele mai bune relaţii sunt acelea în care iubirea unuia pentru celălalt creşte nevoia unuia pentru celălalt.

Preţuieşte-ţi victoria cu preţul lucrurilor pe care a trebui să le sacrifici pentru a o atinge.

Iubeşte şi pregăteşte hrana cu pasiune nemărginită.

 

 
 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu