marți, 11 martie 2014

Colocviu 25 martie (draft 2)

Colocviile de Marți alternează întâlniri și reprezentații cu un format interactiv, în parteneriat cu entități culturale din țară și din lume. Ne reîntâlnim în martie cu o personalitate științifică, literară, civică, în persoana doctorului Corneliu Zeana, urmașul unui deținut politic. Așteptăm confrați ai Domniei Sale, inclusiv online. Actrița Genoveva Preda va prezenta o lectură subiectivă din Constantin Noica. Domnul Constantin Poenaru face o ofertă reprezentatională: Buna-Vestire - istorie culturala si semnificatii crestine. Aniversări în martie: Taras Șevcenco 200 (9), Frederic Mistral 100 (25 m); Octavio Paz 100 (31).
Amfitrion: Dr. George Anca.

Genoveva Preda: Recital Constantin Noica

Corneliu Zeana, născut în 11 aprilie 1939, la Râmnicu-Valcea.Tatăl, Dumitru, medic primar chirurg şi cadru didactic universitar la Facultatea de medicină din Cluj Napoca, cu lucrări publicate în ţară şi străinătate, si-a aflat sfârşitul în închisoare, la Aiud, ca deţinut politic, în condiţii neclarificate. Familia a fost înştiinţată despre deces după mai multe luni. Mama, Cornelia, licenţiată în drept şi litere. Căsătorit, are patru fete.Studii: Liceul in Râmnicu Vâlcea. Facultatea de Medicină Cluj Napoca, seria 1961. Profesional: Doctor în medicină, medic Primar în Cardiologie şi Medic Primar în Medicina Internă. Conferențiar la Univeritatea de Medicina ”Carol Davila”, Bucuresti. 10 tratate de specialitate, 500 comunicări științifice, brevete de invenție, recunoașteri naționale și internaționale, 1440 nopți de gardă. Preşedinte fondator al Secţiunii Romane a Miscarii Europene şi al Asociaţiei Europene a Cadrelor Didactice, secţiunea Romania. Publicistică: Cugetarea Europeană (director fondator, 2001), membru UMEM etc. Beletristică: Trei Secole după Milescu (2002), Nu trădaţi vă rog! ( 2010), Umoristice (2011),
Mistuire (2013).

Buna-Vestire - istorie culturala si semnificatii crestine
Ziua Cucului sau a Inceputului in traditia populara; Buna-Vestire in literatura. De la "Cimitirul Buna-vestire" de Tudor Arghezi la "Bunavestire" de Nicolae Breban; Istoria presei. "Buna Vestire" - un ziar controversat osciland intre antiteze. De la doctrina romaneasca de dreapta la miscarea legionara; Traditii culinare de Buna-Vestire.
 
Leca Morariu: Jurnal vâlcean, 1944-1948, Opere III, TipoMoldova
Mihai Teodorescu: Federico Garcia Lorca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu