miercuri, 19 februarie 2014

Colocviile de Marţi - Lingvistică, literatură și arte




 Vă invităm
Marţi 25 februarie 2014, orele 17.00, la evenimentul cultural
Colocviile de Marţi  - Lingvistică, literatură și arte
Evenimentul va avea loc la Centrul socio-cultural „Jean Louis Calderon”,
Str. J.L. Calderon nr.39, tel. 0213156670






Împărtășim tema cu International Conference on Linguistic, Literature and Arts – ICLLA 2014 Hong Kong, China (15 feb), iar atelierul creativ îl empatizăm din New York, USA (21 feb). Aniversări în februarie: Galileo Galilei 450 (15 feb), Eugen Barbu 90 (20 feb)

Invitați:
Ion Andreiță, Livia Ante, Mircea Barsila, Surender Bhutani, Adrian Botez, Rodica Burdușel, Petru Costinescu, Pusi Dinulescu, Angela-Spica Djigola-Popescu, Nicolae Drăgulănescu, Silvian Floarea, Petru Frangopol, Neculai Hilohi, Horace Gange, Mihaela Georgescu-Delafras, Dimitrie Grama, Natalia Grosu, Sorana Gorjan, Om Gupta, Mariana Gurza, Elisabeta Isanos, K. Gajendra Singh, Vasile Menzel, Bianca Beatrice Michi, Mircea Muntenescu, Gheorghe Neagu, Lucia Negoiță, Claudia Negroiu, Cristian Radu Nema, Consantin Poenaru , Andrei Radu, Cornelia Rotaru, Adrian Sahlean, Florentin Smarandache, Ion Soare, Viorel Speteanu, Mihai Stan, Marius Stănescu, Nicolae Stelea, Lăcrămioara Stoenescu, Aurel Ștefanachi, Mihai Teodorescu, Ben Todică Nicolae Tomoniu, Daniel Vorona, Paul Wood, Eugen Zainea, Corneliu Zeana
Amfitrion: Dr. George Anca

Intervenții:
Constantin Poenaru: Centrul Român de Istoria Presei
Puși Dinulescu: Eugen Barbu
Bianca Beatrice Michi: Galileo
Viorel Speteanu: Căderea lui Cuza
Dimitrie Grama: Omul-mașină versus Indulgența de sine a omenirii
Mihai Teodorescu: Conceptul de paradigmă
Mihaela Georgescu-Delafras: A doua fază a campaniei Vestului împotriva României
George Anca: KOW, loc fizic si virtual în inima Madridului
Adrian Botez: Spitalul popular

Teatru de poezie
Recital Puși Dinulescu

Lansări:
Emil Giurgiuca (in memoriam): Colocvii
Lucia Țenovici: Jurnal de dragoste și de război, Lucman
Domnița Neaga: Muntele din vis, Observatorul, Toronto, 2014
Florentin Smarandache: Cum îți așterni, cum vine altul și se culcă în locul tău.Gullup-Oradea, 2014
Nicolae N. Tomoniu: Ultimii soldați ai neamului românesc, Semănătorul, Tismana, 2014
Constantin Poenaru: Buletin de Istoria Presei
Nicolae Tomoniu: Semănătorul
Portrete: Cristian Radu Nema

*
* *
Mihaela Georgescu Delafras:
      Daca Emil Boc e cu adevarat vinovat de actiunea comentata in presa din Marea Britanie, atunci, sunt convinsa ca a facut-o intentionat, creeind un  pretext pentru cei din afara sa fim pedepsiti intr-un fel sau altul, fiindca el, oricum,  a condus tara in functie de interesele Vestului. Voi urmari povestea cu romii aruncati in groapa cu chemicale si in presa suedeza, franceza si portugheza.
   Aceiasi "romani" pe care presa din Vest i-a facut urati de populatia fiecarei tari, devin acum compatimiti pentru tratamentul capatat in tara lor.
    Dee Domnul sa ma insel eu cumplit, dar astazi am ajuns sa cred ca in 10 ani, Romania va fi impartita. Si romanilor, ca de obicei, nu le pasa. In fond, se stie deja ca Romania a capatat inapoi Transilvania numai fiindca Stalin a vrut sa-i pedepseasca pe unguri nu fiindca ar fi existat vreun sentiment de justete in Vest sau fiindca am fi fost sub protectia Vestului intr-un fel sau altul. Vestul ne-a pus, bine merci in bratele lui Stalin. Iar acum ne va separa din nou.
Dimitrie Grama:
        Ei vezi, despre asta vorbesc si eu atunci cand ai judec pe suedezi.
       N-or fi ei perfecti nici in contextul coruptiei, dar aceasta nu este acceptata de marea majoritate si mai ales nu este acceptata la cei care detin functii politice sau sociale.
      Cam ca in Romania....
Sa nu-ti vina sa crezi ca exista asa ceva ! Totusi, E ADEVARAT !

       In prezent, parlamentarii suedezi au la dispozitie garsoniere detinute de stat, cu o suprafata de circa 40 de metri patrati. Singura camera este folosita atat ca living, cat si ca dormitor. Spalatoria este comuna, iar demnitarii trebuie sa se programeze din timp daca vor sa isi spele asternuturile.

       Sunt si parlamentari care traiesc intr-un spatiu chiar mai mic, de doar 18 metri patrati. In aceste cazuri, inclusiv bucataria este impartita in comun. Nu exista personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: "Pastrati curatenia".

        Biroul unui parlamentar are circa 18 metri patrati.
Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici masini de serviciu cu sofer.

      "Eu ii platesc pe politicieni. Nu vad niciun motiv pentru care banii platitorilor de taxe sa fie folositi pentru a le oferi politicienilor o viata de lux", explica un suedez in reportajul televiziunii braziliene.

    Resedinta oficiala a premierului suedez nu depaseste circa 300 de metri patrati. Nici acesta nu beneficiaza de personal de serviciu. Mai mult, purtatorul de cuvant al guvernului a declarat ca premierul isi calca singur camasile si isi spala singur rufele, la fel ca orice simplu cetatean.

     Suedia este impartita in 21 de comitate conduse de cate un birou administrativ numit de guvern impreuna cu un consiliu ales de cetateni. Pe teritoriul Suediei sunt 290 de localitati.

      Nici primarii si guvernatorii nu au dreptul la resedinte oficiale gratuite, iar consilierii nici macar nu au salariu lunar sau un birou propriu, asa ca lucreaza de acasa. "Suntem alesi sa reprezentam cetatenii si, la fel ca ei, avem propriile noastre slujbe", a explicat o consiliera.

      Doar parlamentarii, care lucreaza la elaborarea legilor, se considera ca exercita un serviciu public pentru care trebuie sa fie remunerati cu salarii lunare. Un parlamentar suedez castiga aproape dublul venitului net al unui profesor.

              Fara indemnizatii speciale

      Parlamentarii care nu domiciliaza in capitala nu primesc bani in plus pentru costurile suplimentare, cum ar fi plata unei eventuale chirii sau pentru a avea asistenti la cabinetele parlamentare din localitatile de origine. Acolo, multi dintre ei lucreaza de acasa si utilizeaza sediile partidelor sau bibliotecile publice pentru a se intalni cu alegatorii.

     Toate calatoriile cu avionul ale parlamentarilor trebuie sa fie aprobate si rezervate la agentia de turism din cadrul Parlamentului, nefiind alocate indemnizatii speciale.

                Fara imunitate

      Politicienii suedezi nu sunt privilegiati in fata legii si nu se bucura de niciun fel de imunitate.
   Mona Sahlin a cumparat o ciocolata si alte cateva obiecte personale cu credit cardul  guvernamental si a platit scump - si-a pierdut postul de vicepremier. Scandalul a fost celebru in anii '90, fiind cunoscut sub numele de "cazul Toblerone". Sahlin si-a compromis cariera politica, fiind nevoita sa demisioneze din functia de lider al Partidului Social Democrat.

              Transparenta si control cetatenesc

    Cetatenii sunt foarte atenti la modul in care Parlamentul isi foloseste puterea. Transparenta activitatii parlamentare are radacini in Constitutie. Fiecare cetatean are dreptul sa verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern si declaratia de impozit pe venit a premierului.

      Mai mult, functionarii trebuie sa puna la dispozitia doritorilor corespondenta zilnica si emailurile oficiale ale prim-ministrului, orice cetatean avand acces la aceste informatii.

       In sala calculatoarelor este posibil chiar sa studiezi traseul unor documente, cum ar fi cheltuielile guvernamentale sau detaliile unei licitatii publica. De exemplu, unul din rapoartele cu cheltuielile premierului a inclus si pranzul luat impreuna cu presedintele Bancii Centrale, precizandu-se chiar si ce au mancat si au baut cei doi.

     Administratia Parlamentului suedez tine socoteala cheltuielilor in rapoarte ale membrilor, depozitate intr-o singura incapere. Exista dosare individuale pentru fiecare dintre cei 349 de demnitari, precum si pentru Purtatorul de cuvant al Parlamentului.

        Orice suedez poate veni sa studieze dosarele sau poate cere informatiile prin intermediul Internetului.

      Principiul transparentei este inclus in Constitutia suedeza de mai bine de 200 de ani. El face ca excesele de putere sau cazurile de coruptie sa fie extrem de rare in aceasta tara.

Adrian Botez

UN MUNCITOR CU ZIUA ŞI CU NOAPTEA

un muncitor – cu ziua şi cu
noaptea - sânt: sap la vocile cele mai
afunde - la vocile cele mai
scufunde - din pământ

de ce munceşti toată viaţa
pământul ? – ca să-ţi dea voie
la sfârşit – să intri într-însul – să te
acoperi cu
munca ta – cu
toate vibraţiile de la care s-au
contaminat - întru o de nevindecat
boală - brazdele pe care le-ai tot
răscolit şi săpat – nălucit bântuit
adâncit chinuit – cât te-ai zbuciumat
vizionar – sus – în
lumină – de parcă ai fi căutat
fără de răgaz şi cu halucinantă
vină - de neoprit ai căutat – mereu – printre
luturi prundişuri bolovani şi îngereşti
boarfe - o
nestemată comoară de
harfe

niciodată nu vei afla – aici în
lumină - altceva decât munca şi
neliniştea ta: o muzică precum
nealta – mai presus decât
stelele - şi cu
mult mai prejos şi stufos - decât orice
copac ori pom - decât
orice ureche-nflorită de om

când vei ajunge să-ţi înalţi
febra şi îndărătnicia
visării vibrânde – la o incandescenţă egală cu
laolaltă toţi vulcanii pământului – atunci
abia – între tine şi sinuciderile ciocârliei - între
tine şi valurile învăpăiate ale
gliei - se va instaura – ca între urani
pacea de o mie de
ani

te vei scufunda – te vei
confunda şi întrepătrunde - ca într-o
înveşnicită minune - cu
străveziile – aprinse miliardele
strune: foc mistic – epopei atlantice ale
pământului – şi atunci ca
niciodată - ţi se vor
dezlega cele o mie de limbi
deodată – să dai chip
veştii: dumnezeiască
văpaia din văzduh - a
poveştii




La eveniment participă scriitori, actori, ziarişti şi membri ai Centrului.

În speranţa că veţi da curs invitaţiei noastre, vă aşteptăm cu drag.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu