miercuri, 11 septembrie 2013

NOSTRATIC



George Anca






George Anca

NOSTRATIC

*


Bate oalele. It's your funeral. Nu cumva ai tras pe nară? Încercănata va încerca. Bate-l, K, pe F. Șurubul distal, depărtat. N-avea loc de depresiile cui. La ce gim. Albuquerque. Siamo. Dominanți siamezi. Vei fi uitat umbletul periculos. Se stricase caruselul. Aum în Ford. Mudre. Creștere ori paralizie. Mânca-mi-ar pizda pentru delicte împotriva României. Vorbire de discuții la o bere, România se afundă în decepție.
Cum Lucia ceruse telefonul lui Ion, pe-o notă onirică, și apăruse ministrul culturii, hai și noi, mare deranj. Fontanela prea mare ar denota rahitism. Puși preferă gutui în geam. Plata plânge că ne cumpără pământul evreii și chinezii, lasă italienii, ce dacă, grecii-și vând insulele, noi munții. Aici se tundea V, altceva nu-mi spui cu anii de el, nedistrată de spargerea ceaiului, strângerea cioburilor, lipirea de zahăr pe toată faianța, jos din avion, după mai toată Ramayana.
Adrenaliști pe net penet. Andriomeni. Să nu cadă în coșmar. Amenințare cu lipsa de amenințare. Băieți, puneți mâna pe lunete. Turnătorii între ei sunt precum homosexualii: se iubesc și se ucid cu viteză cosmică. În lojă, în rimă. Lui Lelouche nu-i vine-n minte nicio formulă de politețe. Te recunosc, anagnorise. Gnoriso, te cunosc. Eleftheria Alexandrei. Transe dodonice. Sincopii. Râdem de ne prăpădim, nu ne mai prăpădim, râdem.
Susette Borkenstein Gontard aka Diotima s-a născut în Hamburg în 1769. Andenaken. Arazarama. Shu. Glosa de soneto. Murrey-Murnu, zorile-n văl șofraniu luminaseră-ntinderea lumii. Fragmentarism evanescent, Cuvier, vise sub ploi neauzite, de purgatoriu. Îl chemasem la un interviu, nu-l știam, a apărut în casă, l-a apucat epilepsia când tocmai îi spusesem vă cheamă la înregistrare, se arcuia cu trupul în față ca peste un cadavru, Plata se sufoca. Notre conversacion traductologique.
Ierarhia nulităților excelează în formalism schizofrenic. Noi suntem călători, ia nu mai fiți, cine-i arată copilului meu capre, porci. Gândindu-te la cineva pe care nu ți-l amintești, îl inventezi. Ce făcuse marxismul ideologiei trage deconstructivismul culturii. Umbră de liliac. Prolia.

*


*

Ionică nu doarme fără ceai de cânepă sălbatică – dacă crește pe marginea drumului? Trei locuri. Capu locului lu Noana în dreptu lu Nuța lu Traian.
Era durlăcel, nu se lega nimic de el, prost bâtă, acu face taxiurile. S-a mâncat osu, fiare băgate, surpate, să-l tăiem din șold că nu mai urcă cancerul, a rămas cu un bont, s-a urcat la claviculă.
Ro e măritată la Coșești, după Domnești (primii un telefon, noaptea, să fac o asigurare), satul Jupânești, nu la drum, peste Râul Doamnei, doamna Ghica. Lu se pune pe plâns, n-are cu cine, are visele ei, că se mărită cu un Făt-Frumos, cu un sfânt, cam lozește, dacă e bolnavă cu capul.
Imediat să sar când o doare pe ea, coloana, rinichii. Merge prin grădină, prin curte, cu piciorul tăiat. Întâi o masez la rece, pe urmă, gel, puterea ursului, că am mână de leac, zice.
A fost scafandru, a cumpărat grajdul, maternitatea de purcele, și peste ea și-a construit locuință, fără autorizație. Nevastă-sa, Vasilica, e în Italia, fie-sa are cabinet de avocatură, măritată cu un italian burtos. Fata lor, Rebeca, uite vaca lui nenea Ionică, Stela.
Canceru îl ai în sânge, malign și benign. Finu Oană nu mai țâne minte nimic. Scafandrii au pensie mică. Toată lumea se chiorăște la castelele spaniole de pe dealu lu Voinescu. Nătărău a murit demult. Preoteasa Lucreția are 94 de ani.
Catrina, mama Gherghinei. Anghel, bărbatu lu mama mare a murit cu gâtu infectat, a venit unu de la centru, din Stoiceni, călare pe cal. Ia cască gura, bă, nici deștept n-a fost, i-a băgat codirișca biciului, au plesnit amigdalitele și a făcut septicemie. Gherghina s-a dus cu Leoveanca la Milcoiu, în opinci. Mărin a venit cu o vestă în spinare și o teslă și a rămas definitiv. Leoveanca a venit cu unul Florea.

*

Mă uit în ochii lui și nu-l las să doarmă. E negru cerul. Oceane și ceruri pe aripă de pescăruș aflător de perfecțiune la ceangău. Să nu se fi supărat Sânzienele. Arktiske Elegier. Poezia Dumnezeu se numise Ion. Amaryllis cu Ahab. Daffid. Birlik-unitate. Ne învățăm pe picioare, religie. Involuntary disappearences. Oda of Scotland. Aug 106, The region of Dacia, composing regions of Modern Romania, became a province of the Roman Empire.
Mă plictisesc de mine în traducere, cum numai traducând mai am euforii. Mulțimi de tineri în cantonamente, n-ai pe unde trece, necum găsi pe ceilalți, lucruri din ce în ce mai de negăsit. Combinezoane din cap până-n picioare dansând în părți de două ori pe un picior în largul drum de nisip. Și tot Punjab ori poate Rajasthan, mă mai duc ori nu la Jaipur, când și găsii pass-ul de Australia. Fallibilism.
Descoperirea României în memoria depresivă. Ce nedând înapoi se cheamă nepot. Mai vrând pe lume ce? Mă regizează să mă așez întins pe divan, după ce aproape mă dezbracă, vine cineva, deschide, a Dell Anno, se prezintă, sau este prezentat, înalt, de vodevil, sar, îl întâmpin, e nebună, uite cum m-a regizat, lasă, asta e, oi fi fost eu în ochii ei, de nu ceilalți și eu, ea? Ori piesele de șah ceramic, restrânsă realitate, sudat femur, negative exudate, ura, nepoate. Până crești, uităm textul, da' ce le mai potrivești, buh-puh-muh.

*


*

Vorbitorii scriu prost. Ar putea apărea și Teod, căldura neoprindu-l-tahicardie. Copiii îi și cadorisesc pe Pepeu și Babița. Fișele cu medalii, domnitori, profesori, ce ucis trecut, Stephanus Magnus, Christianae fidei athletam. Nici rouă, nici ploaie, liniștea cuvintelor nespuse. Am mai și mâncat mere înainte de Sfântul Ilie, ucigașul părinților săi. Catedra, diabetul, literatura? Autoironie empatică-entropică-mizantropică. Kike: Paulescu's inhumanity nullifies any scientific merit. Aminstein.
Retext striat scenariot. Timp risipit după constrâns. Pastor baptist în drum spre nuntă. Ben, după Shanghai înainte de Timișoara și iar Ciudanovița, ba Vaslui. Tot voind să fiu omorât, mor mereu, mamă, cum ți-aș fi mormânt, același inscripționat: care nu te vom uita. Abia instinctul nemurit, mai minte cosmosul?

*

Gheorghe Buzatu vorbea despre Ion Antonescu pe cât de documentat, pe atât de transpus, interiorizat, poate ca un soldat lăast la vatră bucurându-se de speranța trecută. Mareșalul avea în valiza de front cărțile de jurnalistică ale lui Eminescu, ne spunea, matter of fact.
Fusese coleg de facultate cu Corneliu Buzinschi. I-am invitat pe amândoi la Biblioteca Pedagogică la un colocviu. Au venit mai devreme și au tăinit singuri îndelung, într-o camera: fiicele lor se sinuciseseră.
La o lansare de târg, apăsat de Iași, România I se părea țară mica, mijlocii sunt Turcia sau Ucraina. Să fi fost o carte despre Tibet. La altă lansare, se întreba ce poet ar fi ajuns Gheorghe Duca de nu intra în politică.
Viață fără moarte!
*


*

*


*

Vai dragă George, ce m-am distrat!
Distinsul Domn Costinescu, mi-a trimis o invitaţie să iau un document din apartamentul/casa/castelul, dânsului dar întâi să cer cheia. Mă rog, am cerut-o, prin Google, de curiozitate să văd ce se întâmplă. În cel mai fericit caz, voi avea acces la documentele Google ale dânsului existente pe site. În cel mai nefericit caz, voi avea acces la un "drive" din calculatorul propriu al dânsului, dar asta, poate va fi reciproc! Din partea mea am dat ca disponibil ca drive, un stick detaşabil oricând vreau eu,  pentru ca cei de la Google să aibă acces doar la ce-mi place să le dau.
Aşa că, ar fi bine ca Domnul Costinescu să-mi trimită documentul respectiv, ATASAT, deci direct pe adresa care se vede bine mai jos: tomoniu@yahoo.fr  E o adresă securizată unde derbedeii Google-CIA nu pot să-şi bage nasul. Nu că ar fi cine ştie ce secret, principiul contează!
Nu m-am distrat aşa de când trimiţând 5 cărţi, Elena Toma - "Cartea fiinţei iertate" la Biblioteca din Iaşi, o cucoană de acolo mă invită pe un site de socializare (nici nu mai ştiu care Twiter sau Twoo) să-mi fac cont, să devenim "pretini" şi să-mi spună că a primit cărţile. Poate că e tânără şi frumoasă dar dacă risc să dau de una de-a noastră de la paş'patru?
Mesajul ăsta nu diminuează cu nimic gestul de bunăvoinţă al d-lui Costinescu.
Dimpotrivă, e un semnal ca de la un prieten, că s-a dat drumul la interceptări Google care l-au făcut pe Putin să oblige KGB-ul să treacă la maşina de scris.

*


*

Dar dumitale, de ce te-au împiedicat ăştia să scrii ţiganiade? Habar n-au de antropologie, se iau după cum li se pare. George dragă, eşti un erudit care te interesează culturile indo-europene dar n-ai nimic cu gena lor: după statură şi fizionomia feţei eşti tip neandertalian (strămoşul deştept) nu cromagnian (stramosul hoţ din care au răsărit europenii ), după nas nu eşti indo-ţigan că nu e coroiat, după ureche se vede că nu eşti roman de-al lui Traian, ce-au cromagnionii cu tine?

*

Beste Anca,
Iti multumesc pentru poemele-urare azi, facand o exceptie, pentru ca in saptamana 8-15 septembrie sunt putin apt comunicational. Suport greu si felicitarile pentru ziua de nastere; am considerat totdeauna ca o atare zi nu este nici un motiv de bucurie.
Cele doua poezii au tulburat-o pe sotia mea, Veronica: i le-am printat, sa le aiba cu ea.
Sa stii ca tot ceea ce am scris vreodata, avand eventual prin tipar aparenta terminatului, este pentru mine doar baza unui proces de ameliorare ce se va sfarsi odata cu mine. Ceea ce afirm este valabil si pentru ANCA.




*


*


*


*


*

*
Thank you for your encouraging email indicating a possibility of your participation in the 8th ICPNA. I am pretty sure you will find a generous sponsor to help you to come to Jaipur. We have an emotional affinity with you since your enthusiasm for Indian cultural heritage is well-known and the delegates would enjoy listening to you. I look forward to hearing from you some time later letting me know your definite plans for coming to India. (Dr. S.L. Gandhi)
... Pentru că organizatorii celei de-a 8-a Conferințe Internaționale de Pace și Acțiune Nonviolentă insistă (două scrisori, mai jos) să particip și eu (pentru România), v-aș fi recunoscător pentru sprijin constand într-un bilet de avion București-Jaipur-București.

*

... Toti acesti comentatori in loc sa-si piarda timpul dezbatand fanteziile altor texte ( pentru ca ei nu au trait acele timpuri istorice, istoria fiind intodeauna scrisa de invingatori) mai bine ar analiza ce se intampla acum pe pamant, pentru ca sunt martori la prima mana - dar nu o vor face pentru ca sunt putzoi fricosi (ca se vor trezi cu un drone deasupra casei). Mai bine s-ar duce afara si ar mirosi o floare sau ar privi cerul albastru ca nu vor mai fi pentru prea mult timp.

*

...Doamnelor si Domnilor, Va iubesc pe toti si asa sa ne ajute Dumnezeu ca prosti mai suntem...am vrut sa spun pacatosi...eu ma chinui prin Canada sa mi se ridice interdictia de a zbura [a fost organizat un setup la aeroportul Pearson pentru ca l-am prins pe prim ministrul Canadei "cu rata-n gura"  pe 4 iulie 2013 si apoi m-au internat cu forta intr-un spital de neuropsihiatrie 4 saptamani fara a avea un diagnostic si tratament (vedeti atasamentele)] ca sa pot ajunge la voi pe platoul Bucegi. Nu mai vorbesc ca a fost implicat si consulatul roman din Toronto sa incerce sa ma convinga pe orice cale ca am ceva probleme (desi niciodata in viata mea nu am fost in astfel de spitale). Niste oameni complet lipsiti de D-zeu (din cauza eternei povesti: BANUL) desi culmea unii sunt fete bisericesti (confesiunea mea facuta in spital unui preot a aparut mai tarziu in raportul medical!!!!!!!) acum trebuie sa ii invat ABC-ul crestinismului din nou pe aceste oite ratacite. Asta e "misiunea" mea aici in Canada...dar daca nu ajung voi fi alaturi de voi on-line.
Oricum omenirea se va intoarce la obarsii (asa dupa cum spunea Malraux: "secolul urmator va fi religios sau nu va fi deloc") pentru ca nu exista alta cale decat cea traditionala orice alta incercare duce de fapt spre nicaieri...
Va felicit inca odata pentru aceasta initiativa si Doamne ajuta (poate fi si Zamolxe bagat in ecuatie asa dupa cum indienii nativi de aici il pastreaza pe Marele Manitou desi s-au facut incercari disperate de a-l sterge din memoria colectiva se pare ca a rezistat la noi nu "a tinut figura"). Totusi Biserica Ortodoxa Romana nu a avut ce face si a adoptat sarbatoarea "pagana" Mosii in calendar ca de altfel si nelipsita coliva...tare nu?
Cu multa dragoste,
Gheorghe Barbu (zis si Greieru' si mai nou "agentul 666")
P.S. A inceput sa fuga lumea de mine ca de dracu' cum se spune si nu inteleg de ce...sa fie din cauza faptelor lor care intra in contradictie cu legea scrisa cat si cu cea nescrisa? Vom vedea..."agentul 666" continua cercetarile...

*

...Ceea ce faceti este fascinant! Bineinteles, o asemenea transpunere este o creatie originala, fiind vorba de limbi si de scrieri atat de diferite (nici sunetele nu corespund, desi scrierea coreeana este tot fonetica, din cate stiu). Ecouri de la un suflet la altul.
...Am fost la o universitate la sud de Seul, cu lectorat de romana. Acolo am aflat de doctoratul Eminescu-Sowol, condus de Paul Miron la Freiburg (publicat acolo, aveti fisa). M-a impresionat, in naivitatea ei, asocierea yang (Eminescu), yin (Sowol), liniste (So) - sunet (Em), dor-han.
Sowol s-a sinucis, dupa o scurta viata nevrotica (esecuri & alcool). Intraductibilitaea lui fiind explicata si prin integrarea sonoritatilor folclorice coreene (ca si dialectalismul lui Milarepa, din care, iar, am tradus, o carte, insa, fiind expus la cursuri de tibetana in Himalaia indiana), am tratat cu imaginatie "originalul" englez, care (!) consta in traducerea lui x cum a auzit-o (stilizat-o?) y. Lasand fidelitatea samanilor, am tradus punanudu-ma, probabil, la umbra tristului poet din actuala Nord-Coree.

*


*

… G. A. este o tornadă ideatică a evenimentelor lumii, a literaturii române. Este cu un pas mai aproape. Este un alien care a fost prins în miez de noapte într-o biblioteca, un "Prometeus" și ca să fie iertat, i s-a cerut să mărturisească ce a înțeles din toate suferințele lumii. El știe că Dumnezeu a trecut prin Babel tot ca o tornadă. ADN-ul universului curge prin vinele sale, altfel nu ar fi putut ajunge aici. În el se află mormanul istoriei căruia un Hitler, un Cezar sau un Demon i-au dat foc și încă arde. A răsfoit printre flacări, printre limbi și suflete, printre dureri și talent și încă răscolește.
Ce binecuvantare pentru cel ce-i poate fi martor, Doamne! În speranța că nu vom pieri în cenușa iubirii tale (Ben).
 
*


*

... Uluitoare incantaţia, descântul, invocaţia întru nemurire sub raza lui Suria şi mângâierea lui Kama, iar rezultatul este de invidiat: starea de dviia, un pas până la zeitate şi eternă durabilitate pe stâlpul creaţiei skambha.Iata de ce cuvine-se efortului traducatorului o cupa cu soma, cu amîrta. Namaste, maestre, adică, aste ziua! Mi-am adus aminte, citind descântecul, că bunica îmi dădea să mănânc, cand eram mic, lacşă, un fel de tăiţei mai laţi,din făină de grâu,fierţi în mursă, adică în miere cu apă sau zahăr cu apă...Încât mă întreb şi întreb,au care-i zeul cărui închinăm a noastre inemi,au, nu cumva în copilărie suntem mai aproape de nemurire, abia apoi putând noi atinge starea de dviia. De aici, cred eu,vine acel reflex al lui Maiakovschi, cel care îşi ruga mama sa-l nască îndărăt, ca să nu mai vorbim de înţelepţii daci în straie albe, mai precis de magii lor, cei care în incantaţii cereau: vertera sidera retro...Rio"

*

Gayatri Mantra:
AUM bhur bhuvah swah Tatsavitur varenyam bhargo devasya dhimahi Dhiyo yo nah prachodayat

*

Apada ca mama mata, tave mata ca sampada
apat sampada bhaginyau tenaham tava bandhavah


*

... Constantin Noica:



*

Citind şi recitind, întâi te aduni. Nu seamănă cu alte lucrări, faci studiul acestora pe ani, se modifică stilul, ca-n perioadele colorate, picassiene, e albastră lucrarea, ca-n pictura băiatului cu pipa, cugetând înţelept, bătrâneşte, dar cu coroniţa de flori sau a inocenţei pe frunte şi-ţi vine în urechi muzicalitatea aparte, veche a slovei lui Mateiu Caragiale cu trena ţinută de crai de curte veche pe undeva, pe lângă un pod izvor de-altă dată. E inedită lucrarea ca stil, ca mijloc de exprimare, dar este firul care te duce spre relevarea autorului. Pare uşor pierdut printre meandre filosofice, dar îţi dai seama că e doar pierderea ta şi cvasicunoaşterea lui. Te temi şi te inhibă necunoaşterea ta. Îi recunoşti meritul de cvasiprezent într-un trecut de limbaj, de emoţii şi stări, adus fix în prezent. E adaptabilitatea fără cusur a omului care vede, ştie, simte şi redă fără cusur. Doar numele propriu din titlu te pune la mai grea încercare; e doamna un şobolan mic, e josnic, e ieftin sau are în ea o mie de faţete arătate pe timpuri străvechi sau pe unele suprapuse?..........Apreciez la superlativ scrierea! N-am nume... să zicem SLOVOFAGUL Substituire de persoane, planuri şi timpi într-un dialog în aparenţă frivol, causeur, specific saloanelor, în realitate dramatic prin perenitatea sentimentelor expuse prin tei tăiaţi, plantaţi şi trecerea vremelnică prin saloanele celor de „20 de ani”. O proză cum nu se mai scrie azi. Nu are cine s-o mai facă, romancierii trecând atinşi, răniţi, prin furcile susceptibilităţii, ale însingurării, tarele prezentului ce înghite şi macină. Felicitări!



HOLDERLIN ÎN TRADUCERE AUTOMATĂ


… Pentru Diotima viaţa bogată în mintea lui, ca flori delicate în timpul iernii, cu toate acestea, de asemenea, ei caută soare. Dar soarele a spiritului, lumea mai frumoasa este în jos şi geroasă noapte, uragane ciorovăială numai...


Ihr wandelt droben im Licht
Si cammina lassù nella luce.
Vous marchez là-haut dans la lumière.
You walk up there in the light.
Caminar hasta allí en la luz.
Cutreierați prin lumina înaltă
Pășiți în lumina de sus
Cutreierați lumina din înalt
Sus în lumină călcați
Intri acolo în lumină.
Auf weichem Boden, selige Genien!
Pe sol moale, binecuvântat genii!
On soft ground, blessed geniuses!
Sur un sol mou, béni génies !
En un terreno blando, bendito genios!
Pe moale sol, genii binecuvântate
Pe fin covor, genii sfințite
Su terreno morbido, Benedetto dei geni!
Glänzende Götterlüfte
Cieli luminosi di DioHyperions Schicksalslied
Ihr wandelt droben im Licht

Cerul luminos al lui Dumnezeu
Ciel lumineux de Dieu
Bright skies of God
Cielo brillante de Dios
Rühren euch leicht,
Le revuelve fácil.
Amestecaţi-vă uşor.
Stirring you easy,
Mescolando è facile.
Wie die Finger der Künstlerin
Come le dita dell'artista
Ca degetele de artist
As the fingers of the artist
Como los dedos del artista
Comme les doigts de l'artiste

Heilige Saiten.
Chaînes de la saintes.
Sfânt siruri de caractere.
Holy strings.
Stringhe di sante.
Cadenas de Santos.
Schicksallos, wie der schlafende
Schicksallos como el dormir
Schicksallos, cum ar fi dormit
Schicksallos such as the sleeping
Schicksallos come il sonno
Schicksallos tels que le sommeil
Säugling, atmen die Himmlischen;
Les créatures célestes ; respire bébé;
Celestials; respira copil
The Celestials; breathe baby
Celestiali; respirare baby
Los celestiales; respira bebé
Keusch bewahrt
Mantenerse casto
Cast păstrate
Chaste kept
Chaste gardé
Mantenuto casto
In bescheidener Knospe,
In boccio modesto.
În faşă modeste.
In modest bud.
Dans le bourgeon modeste.
Raíz de modesto.
Blühet ewig
Castamente para siempre
Chastely pentru totdeauna
Chastely forever
Chastement pour toujours
Chastement pour toujours
Castamente per sempre
Ihnen der Geist,
Loro lo spirito.
Le spiritul.
Them the spirit.
Eux l'esprit.
Ellos el espíritu.
Und die seligen Augen
Y los ojos benditos
Şi binecuvântată ochilor
And the blessed eyes
Et les yeux bénis
E gli occhi Beati
Blicken in stiller
Lo sguardo in silenzio
Privirea în silenţios
Mirada en silencio
Gaze in silent
Regard en mode silencieux

Ewiger Klarheit.
Éternelle clarté.
Claritate veşnică.

Eternal clarity.
Chiarezza eterna.
Claridad eterna.
Doch uns ist gegeben,
Pero se nos ha dado,
Dar a fost dat, ne
But has been given, us
Mais nous a été donné,
Ma è stato dato, ci
Auf keiner Stätte zu ruhn,
A riposo per un attimo, su qualsiasi sito
Să se odihnească pentru o clipă, pe orice site
To rest for a moment, on any site
Se reposer pendant un moment, sur n'importe quel site
Para descansar por un momento, en cualquier sitio
Es schwinden, es fallen
Allí están disminuyendo, se
Acolo sunt în scădere, acesta
There are dwindling, it
Ci sono in diminuzione, si
Il s'amenuisent, il
Die leidenden Menschen
Les personnes souffrant de
Persoanele care suferă de
The people suffering from
Le persone affette da
Las personas que sufren de
Blindlings von einer
Oculto por uno
Orbeşte de unul
Blindly by one
Ciecamente da uno
Aveuglément par une

Stunde zur andern,
Heure à l'autre,
Oră la alta,
Hour to another,
Ora ad un altro,
Hora a otra,
Wie Wasser von Klippe
Como agua precipicio
Ca apa de pe stâncă
As water off cliff
Comme l'eau falaise
Come l'acqua da scogliera
Zu Klippe geworfen,
Gettato giù cliff.
Aruncat jos stâncă.
Derribada de acantilado.
Thrown down cliff,.
Levée vers le bas de la falaise.
Jahr lang ins Ungewisse hinab.
Baisse de l'année dans l'inconnu.
Anului în jos necunoscut.
The year in the unknown down.
Giù l'anno nell'ignoto.
Hiper informaţii cântec de soarta vă transformă genii binecuvântat deasupra lumina pe sol moale!
Stralucitoare briza Dumnezeu vă amestecând uşor, ca degetele de la artist, Sfânt siruri de caractere.
Sugari, cum ar fi dormit copilul, respira ceresc;
Cast Duhului, şi binecuvântată ochilor păstrat caută în tăcut claritate veşnică te în faşă modestă, chastely pentru totdeauna.
A fost dat să se odihnească pe orice site, dar noi, a se diminua, suferinţa oameni orbeşte la o oră la alta, ca apa care se încadrează aruncat din stâncă în stâncă, în necunoscut în jos an.

Friedrich Hölderlin

Hyperions Schicksalslied

Ihr wandelt droben im Licht
  Auf weichem Boden, selige Genien!
    Glänzende Götterlüfte
      Rühren Euch leicht,
        Wie die Finger der Künstlerin
          Heilige Saiten.
 
Schicksallos, wie der schlafende
  Säugling, atmen die Himmlischen;
    Keusch bewahrt
      in bescheidener Knospe,
        Blühet ewig
          Ihnen der Geist,
            Und die seligen Augen
              Blicken in stiller
                Ewiger Klarheit.
 
Doch uns ist gegeben,
  Auf keiner Stätte zu ruhn;
    Es schwinden, es fallen
      Die leidenden Menschen
        Blindlings von einer
          Stunde [zur] andern,
            Wie Wasser von Klippe
              Zu Klippe geworfen,
                 Jahrlang ins Ungewisse hinab.

 

Friedrich Hölderlin

Cîntec de soartă al lui Hyperion

Sus în lumină călcați
Pe sol blând, genii binecuvântate!
Din cer Dumnezeu
Vă pogoară lin,
Cu degete de artist,
Pe sfinte strune.

Fără soartă, ca somnul
Cereștilor, respiră pruncul;
Păstrându-se curat
În fașa săracă,
Pe totdeauna cast
Spiritul său.
Și ochii binecuvântați
privesc în liniște
eterna claritate.

Ci ne-a fost dat
neunde a ne odihni
scăzând, căzând
lume în suferință
orbind de la
o oră la alta
ca apa din stâncă
în stâncă prăbușindu-se,




Adevărul de foc oglindă, ea zambeste cercetători.
Ea conduce Dulders căi ferate virtutea de dealuri abrupte.
Munţilor credinţă de soare, puteţi vedea atunci când vă steaguri,
prin fisura a criticat sicrie stai în cor de îngeri.
Corul absolvă curajos, milioane de oameni!
Brooks pentru lumea mai bine!


Bucuria bule în cupe, băutură de struguri blândeţea Cannibal Valor - fraţii, zbor de dumneavoastră de locuri, în cazul în care cercurile complet romane, disperarea lasa aur sânge spuma să cer sprützen: această sticlă spiritul bun.

Corul star lăudând Vortex, de serafimii imn laudă, aceasta sticla spiritul bun despre cort stea acolo sus!
Curaj puterea în suferinţă severă, ajuta acolo, în cazul în care nevinovăţie plânge, eternitate jurat jurămintele, adevărul chiar dacă costurile împotriva prieten şi duşman, mândria masculin înainte Königsthronen - fratii, acesta proprietate bunuri şi sânge, meritele lui coroane, scufundarea puiet mincinos!
Corul se închide cercul Sfintei mai aproape, jură pe această vin de aur: pentru a fi credincios juramintele, acesta jură judecătorul stele!
Salvare tiran lanţuri, generozitate, de asemenea, ticălosul, sper ca pe deathbeds, mila pe Înalta Curte.
Morţii vor trăi!
Fratii băutură şi chime o, toţi păcătoşii să ierte, si iadul nu mai fi.

Cor oră vesel Adio!
Dulce culcare în Giulgiu!


Şi AM auzit un zvon de unde şi un incognito accentand
sediul la loviturile de ploaie;
Şi cum ar fi nebun şi mort, cuie,
capete de caractere ciocan prin margaretele;


 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu